Saoedi-Arabië veroordeelt protesterende arbeiders tot gevangenisstraf en geseling

220px-bin_ladin
Hoofdkantoor van de Saudi Binladin Group

Tientallen buitenlandse arbeiders zijn in Saoedi-Arabië veroordeeld tot zware straffen nadat ze hadden deelgenomen aan protesten tegen het uitblijven van hun loon. De straffen variëren van twee maanden gevangenisstraf  tot vier maanden cel en 300 zweepslagen. De nationaliteit van de arbeiders is niet bekend gemaakt, maar vermoedelijk betreft het arbeiders uit Zuidoost-Azië, India en Afrika. Het aantal westerse arbeiders in Saoedi-Arabië is relatief gering. Bovendien betreft het bij de laatsten vaak mensen in gespecialiseerde, technische functies. Niet-westerse arbeiders daarentegen worden in Saoedi-Arabië structureel uitgebuit.

In mei 2016 gingen honderden arbeiders de straat op nadat Saoedi-Arabië’s grootste constructiebedrijf, de Saudi Binladin Group (inderdaad: eigendom van de familie van), voor de zoveelste keer het loon van de arbeiders niet uitbetaald had. Bij die protesten gingen enkele voertuigen van de Binladin groep in vlammen op.

De problemen voor de Binladin Group ontstonden toen de Saoedische regering als gevolg van de dalende olieprijs niet in staat bleek (of niet bereid was) aan haar financiële verplichtingen te voldoen. Betaling voor enkele prestigieuze bouwprojecten waartoe de regering opdracht had gegeven bleef uit en de familie Binladin kon als gevolg daarvan de lonen niet meer uitbetalen. Tienduizenden arbeiders werden ontslagen met de belofte dat hun loon later alsnog uitbetaald zou worden, maar daar is in veel gevallen weinig van terecht gekomen.

De meeste Aziatische arbeiders sturen hun loon naar hun gezinnen in het land van herkomst. Voor die gezinnen is dat loon vaak de enige bron van inkomsten.

Bron: Middle East Eye