Kortzichtigheid regeert in Trumpistan

desert-279862_1280In de Guardian van vandaag: Trump wil het NASA-onderzoek naar klimaatverandering stopzetten.

Volgens zijn belangrijkste adviseur op het gebied van zaken die met NASA van doen hebben is dit onderdeel van een scherpe aanpak van wat hij “gepolitiseerde wetenschap” noemt.

Trump gelooft namelijk niet in klimaatverandering, en het feit dat het momenteel in het Noordpoolgebied 20 graden Celsius warmer is dan normaal doet daaraan niets af.

De “Earth Science”-divisie van Nasa is een van de meest belangrijke bronnen van informatie met betrekking tot temperatuur, ijs, wolken en andere klimaatfenomenen. Maar volgens Trump-lakei Bob Walker is er geen enkele noodzaak voor dit “politiek correcte controleren van het milieu.”

In plaats daarvan wil Trump dat onder zijn leiding NASA het volledige zonnestelsel gaat verkennen, voor het einde van de eeuw. Nu is dat natuurlijk best een interessant voornemen, maar hoeveel zin zal het hebben om te weten hoe Mercurius er van dichtbij uitziet, als onze eigen planeet ook in een oven is veranderd?

park-city-1688712_960_720Hoewel er – zoals we allemaal zo langzamerhand wel weten – een overweldigende hoeveelheid bewijs is voor het feit dat het broeikaseffect wordt veroorzaakt door menselijk handelen beweert Walker dat “de helft van alle wetenschappers” denkt dat dit niet het geval is. Naar alle waarschijnlijkheid wil Trump – die gezegd heeft dat klimaatverandering een Chinees complot tegen Amerika is – de programma’s voor onderzoek naar de opwarming van de aarde nu in handen geven van ‘wetenschappers’ die het met hem eens zijn.

NASA is te beleefd en professioneel om Trump recht in zijn oranje geverfde smoelwerk uit te lachen, maar in een verklaring zeggen ze al wel dat NASA unieke capaciteiten tot haar beschikking heeft om onze veranderende planeet in het oog te houden.

Een vermindering van deze capaciteit ten behoeve van de hersenspinsels van een ongeschikt presidentje zou een uitzonderlijk domme zet van de VS zijn. Maar ja, daar zullen we blijkbaar de komende jaren aan moeten wennen.

Of, om met een eminent wetenschapper te spreken: