Tegen racisme, tegen repressie: van Rotterdam naar Den Haag

Een goede zaak: de publiciteit rond het gewelddadig politieoptreden tegen anti-Zwarte Piet-demonstranten in Rotterdam is na enkele dagen niet weggeëbd, maar neemt eerder nog toe. Een goede zaak: die publiciteit keert zich tegen de daders ervan, en vooral ook tegen hun opdrachtgever, onder wie burgemeester Aboutaleb. Opvallend daarin: zelfs het doorgaans vrij terughoudende Amnesty neemt vrij scherp stelling. Er komt druk te staan op burgemeester en politie. Mooi. Verder opvoeren, die druk! En, met Rotterdam in het achterhoofd: op naar Den Haag op 19 november!

De gebeurtenissen zijn wrang en duidelijk. Een forse groep mensen was onderweg naar Maassluis, waar de intocht van Sinterklaas plaatsvond. Daar was hen kennelijk echter zo ’n schamele plek voor , aldus behendig ingekapseld protest toegewezen dat men bedankte voor de eer. In plaats daarvan gingen mensen in bussen naar Rotterdam. Daar had het gezag echter lucht van gekregen. Een demonstratieverbod, op het laatste moment en niet erg wereldkundig gemaakt, was het antwoord. Politie pakte uiteindelijk 198 actievoerders op.

Een groep actievoerders werd daarbij ingesloten en met nogal grof geweld aangehouden. Beeldmateriaal, onder meer op Doorbraak, is huiveringwekkend. Wederom was activist Jerry Afriyie één van de arrestanten.  Het heeft er veel van weg dat hij doelbewust en extra hardhandig is aangepakt door agenten, die volgens de zelf aangehouden advocaat Michiel Pestman een “smoelenboek” hanteerden en hem “er zo tussenuit (pikten)”. De impact van het politiegeweld is goed af te lezen uit het interview met een deelneemster dat Amsterdams universiteitsblad Folia publiceerde. Ze had zelf geen klappen  gehad maar was duidelijk volslagen geschokt door wat zich voor haar ogen voltrok. Joke Kaviaar, zelf ook aangehouden, zet de zaak helder in perspectief  in een artikel, snerpend scherp als vanouds.

Al snel gingen diverse organisaties plus advocaat Pestman in de tegenaanval. Over de demonstranten lieten Stichting Overlegorgaan Caribische Nederlanders, Surinaams Inspraakorgaan en Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden weten: “Zij werden beperkt in hun vrijheid van meningsuiting.”  Alleen al die jacht toen mensen nog in de bussen zaten: “Zij werden achtervolgd alsof het criminelen en terroristen waren.”

Politie en Aboutaleb verscholen zich rap achter dat demonstratieverbod, maar actievoerders hadden daarvan niets vernomen toen de arrestaties al gaande waren. En de vraag diende zich aan: als politie vanwege inzet in Maassluis geen menskracht had om een demonstratie in Rotterdam te ‘faciliteren’, zoals het gezag claimde, hoe kwam ze dan opeens aan de omvangrijke politiemacht om een kleine tweehonderd mensen te arresteren?

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: ravotr