Weer een stap richting Fascisme 2.0

By TechCrunch50-2008 - 2008-09-08_17-24-26, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21990030
Peter Thiel, By TechCrunch50

Met Peter Thiel in het overgangsteam van Trump zitten de libertarische tech-bro’s gebeiteld.

Thiel, oprichter van onder meer Paypal en cyber-spionage bedrijf Palantir, had al eerder ruim 1,2 miljoen dollar aan de campagne van Trump gespendeerd.

Als een van de meest in het oog springende uitwassen van de antidemocratische gevoelens die heersen in bepaalde kringen in Silicon Valley is Thiel de laatste tijd vooral in het nieuws geweest als de drijvende kracht achter de Hulk Hogan-zaak, waar een publicatie van een seksfilmpje op de nieuws- en roddelsite Gawker de aanleiding vormde om het mediabedrijf waar de website deel van uitmaakte kapot te procederen.

Buiten zijn totale minachting voor persvrijheid, vrijheid van meningsuiting en rechtsgelijkheid (Thiel vindt het niet meer dan terecht dat miljardairs meer invloed in de rechtszaal hebben dan het plebs) valt vooral het politieke gedachtegoed van Thiel op. Zo schreef hij in een artikel op een libertarische website dat hij “niet langer gelooft dat vrijheid en democratie samen kunnen gaan” en: “sinds 1920 hebben de grote toename van uitkeringstrekkers en het vrouwenstemrecht […] ervoor gezorgd dat een ‘kapitalistische democratie’ een oxymoron is geworden.”

Hij is ook van mening dat de hippies schuldig zijn aan de trage (!) opmars van nieuwe technologieën, sinds zij in 1969 de cultuur-oorlog over vooruitgang hebben gewonnen…  Duidelijk een man met een uitgesproken opinie dus.

In combinatie met de vele uitspraken van Donnie met betrekking op de inperking van de persvrijheid (de nieuwe president van de VS heeft namelijk een berucht gebrek aan incasseringsvermogen als het op kritiek aankomt) maakt het aantrekken van deze man in het overgangsteam duidelijk dat we kunnen rekenen op een Amerikaanse regering die de vrijheden van haar burgers nog veel meer zal pogen te beknotten dan zelfs Bush II gedurfd heeft. En deze keer zal niet met smoesjes over veiligheid worden geschermd: het wordt een regelrechte Gleichschaltung.

Daarnaast zal Thiel ongetwijfeld hopen op een behoorlijke dosis invloed als het op cyber-security aankomt: Donald heeft in de aanloop naar de verkiezingen meermaals laten blijken persoonlijk geen idee te hebben van de werking van zaken als deze, en de kans is dan ook groot dat hij Thiel, als baas van Palantir, een hoop defensiecontracten toe zal schuiven. En met een Trump-team in de hoogste regionen van het Amerikaanse justitie-apparaat zal het niet raar zijn als de massa-surveillance onthullingen die Snowden eerder deed over de NSA in het niets zullen verdwijnen bij de uiteindelijke onthulling van het systeem dat nu opgezet gaat worden. Big Brother, maar dan echt.