Wat het is weet zo goed als niemand, maar je moet in Nederland sinds enige tijd aan “halloween” doen. Een aankondiging omtrent echte doden wier zielen aan een verlaten hoekje aan de Amstel herdacht worden. Op zondag 6 november 2016.
– Aan de grenzen van Europa spelen zich dagelijks drama’ s af. Mensen die op zoek zijn naar een beter en veiliger leven, verdrinken in zee of komen op andere manieren onderweg om. In 2014 en 2015 waren er meer dan 3.000 per jaar te betreuren. Maar 2016 is nu al het dodelijkste jaar met meer dan 3.500 doden.* Het gaat om mensen die meestal naamloos, in stilte sterven. Aan hen denken wij en hun namen worden genoemd zodat zij niet vergeten worden.
(* telling eind september 2016 bron: missing migrants IOM)
Voorafgaand aan de herdenking is er op de zolder van de Protestantse Diaconie in de Van Limmikhof (enkele minuten lopen van Amstelhof) een voorprogramma. Sebastiaan van der Zwaan (directeur Justice and Peace Nederland) houdt een introductie over migratie over zee en Geesje Werkman (beleidsmedewerker vluchtelingen bij Kerk in Actie) wordt geïnterviewd over haar reizen langs de grenzen waar vluchtelingen sterven tijdens hun reis.
Programma
15.15 uur: Inloop, zolder van de Protestantse Diaconie, Nieuwe Keizersgracht 1A
15.30 uur: Welkom
15:35 uur: Introductie door Sebastiaan van der Zwaan (Justice and Peace)
15.50 uur: Interview Geesje Werkman (Kerk in Actie)
17.00 uur: Start oecumenische herdenking op steiger voor Amstelhof, Amstel 51, onder leiding van Janneke Stegeman (theoloog van het jaar 2016)
In het licht van de huidige vluchtelingencrisis is de herdenking schrijnend actueel. Aan de buitengrenzen van Europa spelen zich dagelijks drama’s af. Mensen die op zoek zijn naar een beter en veiliger leven, verdrinken in zee of komen op andere manieren onderweg om. Naamloos, in stilte. Volgens cijfers die zijn verzameld door ‘United Against Racism’ gaat het al tientallen jaren om duizenden doden per jaar. Meer dan 20.000 doden zijn tot nu toe gedocumenteerd. Er zijn echter velen die ongezien sterven. Ze verdrinken in zeeën of rivieren of komen om door honger en ontberingen tijdens hun tocht. De rechten van vluchtelingen zijn vastgelegd in de Geneefse Conventie uit 1951; het gaat niet om zomaar een aantal waarden en principes, maar om internationaal recht. Ten aanzien van oorlog, onderdrukking, armoede en de gevolgen van klimaatverandering reageert Europa (en Nederland) echter door praktisch de grenzen te sluiten. In hun wanhoop zien veel vluchtelingen zich daarom genoodzaakt om moeilijke en gevaarlijke routes te nemen, waardoor ook de risico’s toenemen. Elk jaar herdenken we de vluchtelingen en migranten die zijn overleden aan de Europese buitengrenzen, tijdens een publieke viering tijdens de week van Allerzielen.
Bron.