Kinderachtig

GroenLinks en de SP schijnen een wijziging te willen aanbrengen in het belastingplan van het kabinet, dat 5 miljard aan lastenverlichting in het vooruitzicht stelt, zogenaamd om de koopkracht van kwetsbare groepen te repareren. Roemer en Klaver vinden dat het geld niet eerlijk wordt verdeeld, zo komt ons ter ore via Dijsselbloem, die daar geen goed woord voor over heeft:

De cijfers in het plan dat GroenLinks en SP hebben gepresenteerd om belastingvoordelen bij de hogere inkomens weg te halen ,,kloppen van geen kant”. Dat heeft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vrijdag gezegd.

Hij noemt het ,,pertinent onjuist” dat er 2,5 miljard euro lastenverlaging is gegaan naar de hoogste inkomens. ,,Als de heren met dit soort cijfermateriaal de campagne in gaan, dan zijn ze buitengewoon kwetsbaar”, aldus Dijsselbloem over Jesse Klaver (GroenLinks) en Emile Roemer (SP). ,,Elk getal dat zij noemen is onjuist”, aldus Dijsselbloem.

‘Onjuist’, omdat het naar de middeninkomens gaat. Dit gaat niet over cijfers, het is zo’n semantisch dingetje. In het onderhavige belastingplan gaat het namelijk over ‘lage en middeninkomens’, en de hoogste daarvan krijgen inderdaad 2,5 miljard toegeworpen, zoals Dijsselbloem letterlijk stelt in diezelfde tv-opname. Maar wat het kabinet nog middeninkomens noemt, is voor de andere heren al best wel ‘hoog’ – of in elk geval het hoogste segment in het plan dat ter discussie staat.

toegenomen ongelijkheid

Maar het punt is natuurlijk dat Roemer en Klaver menen dat de toegenomen ongelijkheid dient te worden bestreden, en dat het plan van de regering dat amper doet. Het heeft er daarom veel van weg dat Dijsselbloem die klip wil omzeilen door over niet kloppende cijfers te beginnen, en de meeste media geen enkele moeite hebben gedaan het onderwerp nog enigszins journalistiek in te kleden.

Ter illustratie ga ik nog even door met rijkelijk (en met dank!) citeren uit Nieuws.nl, de enige internetkrant (bij mijn weten) die ook het andere kamp uitgebreid (of überhaupt) aan het woord laat. Het artikel droeg overigens eerst als kop “SP en GroenLinks: belastingvoordeel rijkeren weghalen”, maar dat vond men bij nader inzien kennelijk iets te bloemrijk.

Klaver reageert op de kritiek: ,,Dijsselbloem wil goochelen met cijfers, maar hij weerspreekt niet de conclusie dat de hoogste inkomens er veel meer bij hebben gekregen dan de laagste inkomens. Dat kan hij ook niet weerleggen: de inkomensongelijkheid is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen.”

Roemer en Klaver willen midden- en lage inkomens er 500 tot 600 euro op vooruit laten gaan. Ze willen er een wijzigingsvoorstel op het belastingplan voor uitwerken. De aanpassing gaat inkomens vanaf 57.000 euro bruto per jaar geld kosten.

,,Toen het kabinet begon spraken ze in het regeerakkoord af dat we in Nederland eerlijk zouden delen. Als we kijken naar de afgelopen jaren is dat gewoon niet gebeurd”, aldus Klaver. ,,Zo bestrijden wij de ongelijkheid die het kabinet heeft vergroot”, zegt Roemer over het wijzigingsvoorstel.

over de rooie

Er ligt dus nog geen concreet voorstel, het zijn alleen maar wat streefgetalletjes waarvan de anders zo stoïcijnse minister zo van slag is geraakt. Na het inleidende gepruttel bereikt hij al snel het kookpunt en verwijt zijn opponenten onder meer ‘kinderachtige politiek’ (zie het NOS-filmpje voor de hele tirade):

Behalve dat het verhaal volgens hem niet klopt, noemt Dijsselbloem het politiek een heel slechte strategie voor links. ,,Misschien is het tijd dat linkse partijen eens gaan samenwerken in de campagne in plaats van elkaar een hak te zetten”, aldus de minister, die vermoedt dat het plan is bedoeld als een aanval op zijn PvdA. Dijsselbloem roept de linkse partijen op om hun pijlen niet op de PvdA te richten, maar op rechts.

Want daar zitten de meeste kiezers, beweert hij. Het gaat dus om liefdespijlen, want de achterliggende logica is natuurlijk dat die kiezers niet op van die linkse praatjes zitten te wachten – en dus schuif je op naar rechts. Niet alleen moeten de linkse partijen van hem de verkiezingen ingaan met een gezamenlijk compromis over fiscaal beleid, maar de blauwdruk die hij daarvoor in gedachten heeft was zelf al het resultaat van een compromis tussen PvdA en VVD.

Vreemde taktiek, want je kan toch beter niet allemaal in dezelfde vijver gaan vissen. En omgekeerd doen rechtse partijen dat dus nooit, proberen om linkse kiezers te paaien – en dat heeft hen geen windeieren gelegd. De PvdA echter scoort al 4 jaar belabberd in de peilingen, maar nog steeds denkt men dat dat komt doordat ze niet genoeg met de (rechtse) tijdsgeest meebewegen. In feite verwijt Dijsselbloem de andere heren dat ze politiek bedrijven, in plaats van marketing. Wat kinderachtig van hen om het te wagen de heersende consensus aan de orde te stellen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.