Negen citaten die een verhelderend licht werpen op de complexe situatie in Turkije

Hebt u al een heldere mening over de mislukte staatsgreep in Turkije? In deze complexe wereld is er nood aan wat verdieping en nuance. Deze negen artikels (waaruit we telkens interessante citaten lichtten) kunnen daar bij een leidraad zijn. De auteurs spreken elkaar soms tegen, maar dat benadrukt nog maar eens hoe ingewikkeld alles is.

 

Wordt Turkije langzaamaan een islamistische staat? Nee, schrijft de Turkse journalist Mustafa Akyol.

“De waarschijnlijke toekomst van Turkije is niet een islamistische staat die de sharia oplegt, maar een meer conservatieve staat gevormd naar het beeld van de AKP zelf. Denk er aan dat de recente ideologie van de partij niet gewoon islamisme is maar eerder Erdoganisme, waarbij islamisme wel een belangrijk thema is maar niet het enige. Turkije zal geen nieuw Iran of Saoedi-Arabië worden zoals de Turkse secularisten vrezen, maar het kan wel afglijden naar een nieuw Rusland waar een gelijkaardige ideologie heerst, het Poetinisme.”

Lees meer: http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2016/04/turkey-does-erdogan-aim-islamic-state.html#ixzz4F8kFrZL3

—–

Alle politieke partijen in Turkije schaarden zich tegen de coup. Maar dat betekent niet dat ze Erdogan nu vrij spel willen geven. Selahattin Demirtaş, co-voorzitter van de pro-Koerdische en linkse HDP, zegt in een interview dat hij tegen elke vorm van staatsgreep is, ook tegen de sluipende burgerlijke machtsgreep van de AKP.

“De AKP is de macht die regeert via een burgerlijke coup. Dit was dus een couppoging van putschisten tegen putschisten. Als dat niet duidelijk zo gedefinieerd wordt, kunnen we ons punt niet maken. En de positie die we innemen zal ook verkeerd zijn omdat het in de kaart zal spelen van de AKP die de ‘anti-coup’ slogan gebruikt. Het is noodzakelijk om een scherpe positie in te nemen tegen beide pro-coup mentaliteit en op basis daarvan een strijd te ontwikkelen. De Turkse maatschappij wordt geregeerd door een burgerlijke coup die aan de macht kwam door een verkiezing tijdens een oorlog, geweld en bombardementen op steden en dat is even illegaal als een staatsgreep met militaire middelen, met tanks en wapens.”

Lees meer: http://www.kurdishquestion.com/article/3302-coup-against-coup-selahattin-demirtas

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be