
In Mitribah, in Koeweit, werd afgelopen donderdag een temperatuur van 54 graden Celsius gemeten. In Basrah, Irak steeg de temperatuur vrijdag tot 53,9% graden. Dat zijn nieuwe records voor het oostelijk halfrond en waarschijnlijk zelfs wereldrecords. De hoogste temperatuur ooit werd in 1913 gemeten in Death Valley, Californië. Het kwik bereikte toen een hoogte van 54 graden. Die meting is echter nogal omstreden.
In Basrah werd donderdag al een temperatuur van 53,6 graden gemeten. Vrijdag kwam daar dus nog een graadje bij.
Gevreesd wordt dat de recordtemperaturen van de afgelopen 2 jaar nog slechts een voorbode zijn van hetgeen het Midden-Oosten te wachten staat. Volgens een studie van het Massachusets Institute of Technology (MIT) zou het klimaat in de Perzische Golf tegen het einde van de eeuw zó extreem kunnen zijn, dat de regio niet langer bewoonbaar is voor mensen.
Ook het IPCC waarschuwt dat extreme droogte en hitte delen van Noord-Afrika en het Midden-Oosten zo goed als onbewoonbaar zullen maken:
In urban areas in North Africa, a temperature increase of 1-3 degrees could expose 6–25 million people to coastal flooding. In addition, heat waves, an increased “heat island effect,” water scarcity, decreasing water quality, worsening air quality, and ground ozone formation are likely to affect public health, and more generally lead to challenging living conditions.
Op de video hieronder is te zien hoe afwijkingen van de gemiddelde temperatuur zich sinds 1880 ontwikkeld hebben. Blauw=temperaturen beneden het gemiddelde. Geel=temperaturen boven het gemiddelde.
Bron: The Washington Post
Pingback: Tweestromenland onleefbaar? – Belch Journal, in Slow Motion naar de Eindtijd