De strijd in Frankrijk tegen de arbeidswet – weet je wel, dat onding waarmee ondernemers makkelijker lage lonen en langere werktijden kunnen regelen, en waarmee ze makkelijker ontslagen door kunnen duwen – heeft nog steeds een aanzienlijke kracht. Dat blijkt uit een reeks veelbetekenende berichten, culminerend in tamelijk gunstig nieuws.
Vorige week werd al duidelijk datde gevestigde orde al die protesten goed zat begon te worden. Premier Valls riep de vakbond CGT op om te kappen met protest als het steeds zo heftig toegaat vanwege zogeheten ‘relschoppers’: “Als je dit soort schurken in je protesten toelaat, hoor je geen demonstraties te organiseren.” Hij stelde ook: “U weet ook dat we geen algemeen verbod kunnen instellen maar we zullen per geval apart onze verantwoordelijkheid nemen”. Oftewel: een specifiek verbod van een specifieke demonstratie vond Valls wel een optie. Vooralsnog bleef het bij een oproep: “Ik vraag de CGT om te stoppen met demonstreren in Parijs.”
Intussen stond alweer een nieuwe demonstratie gepland, voor 23 juni, oftewel morgen. Twee dagen ervoor vroeg de politievakbond smekend aan de CGT om de optocht uit te stellen: agenten zijn “uitgeput” wegens de protesten, de bewaking bij het EK, de terrorismedreiging. Aggossietoch, arme agenten, haha. Het gezag vroeg of de protesten niet tot één plek beperkt konden blijven, een manifestatie dus, maar geen demonstratie. De CGT legde ook dat verzoek gelukkig naast zich neer.
Verzoeken van hogerhand en uit uniformenland bleken dus niet te werken. Vandaag maakte de politie bekend dat de optocht verboden was. Maar dat verbod is alweer van tafel! “Eerder op woensdag maakte de politie bekend dat de mars om veiligheidsreden helemaal zou worden verboden en dat alleen een zogenaamd statisch protest, waarbij de betogers op één plek blijven, zou worden toegestaan.” Maar het bericht waar dit staat, opent nu met: “De vakbonden in Frankrijk mogen donderdag niet met een lange protestmars door het centrum van de stad trekken (…) Op last van de politie is de route ingekort.” Als het gezag eerst een optocht verbiedt en/ of betogers op één plek wil laten ophokken, en vervolgens toch een – zij het ingekorte – optocht toelaat, dan heeft dat gezag gedeeltelijk bakzeil gehaald. Dat is mooi maar wel mooi met kanttekeningen.