Bernie Sanders heeft de voorverkiezingen in Oregon gewonnen. Op het moment van schrijven van dit bericht lijkt Clinton Kentucky binnen te hebben gesleept. Het verschil is echter zó klein dat Sanders en Clinton beiden waarschijnlijk evenveel afgevaardigden binnenhalen.
Voor Clinton is de geringe marge in Kentucky een nieuwe tegenvaller, ook al zal haar team het ongetwijfeld presenteren als een glanzende overwinning. In 2008 won Clinton de voorverkiezingen in Kentucky nog met een ruime voorsprong op toenmalige concurrent Barack Obama.
Het Democratische establishment begint inmiddels steeds ongemakkelijker op de stoel te schuiven. Niemand had verwacht dat Clinton’s sociaal-democratische tegenstander Bernie Sanders het zó goed zou doen en het zó lang vol zou houden. De spanningen binnen de partij lopen dan ook flink op. Vorige week liep de Democratische conventie in Nevada zelfs gierend uit de klauw nadat de aanhang van Sanders weigerde zich neer te leggen bij een schaamteloze poging van het establishment de procedures te manipuleren ten gunste van Clinton. Supporters van Sanders gooiden met stoelen en bedreigden zelfs de voorzitter.
Harry Reid, de Democratische leider in de Senaat, sprak Sanders aan op het optreden van zijn aanhang, maar dat had niet het gewenste effect. In plaats van gas terug te nemen, gooide Sanders er nog een schepje bovenop. In een gisteren uitgegeven verklaring distantieert Sanders zich weliswaar van het gebruikte geweld tijdens de conventie, maar oefent hij tevens felle kritiek uit op het partij-establishment:
“If the Democratic Party is to be successful in November, it is imperative that all state parties treat our campaign supporters with fairness and the respect that they have earned. I am happy to say that has been the case at state conventions in Maine, Alaska, Colorado and Hawaii where good discussions were held and democratic decisions were reached. Unfortunately, that was not the case at the Nevada convention. At that convention the Democratic leadership used its power to prevent a fair and transparent process from taking place”
Ook de aanhang van Sanders weigert zich te laten overtuigen door zalvende woorden over ‘de noodzaak tot eenheid’ enz, enz. Sommigen zijn zelfs bereid de Democratische conventie in juli te verstoren, wat bij het establishment nachtmerrieachtige herinneringen oproept aan de laatste keer dat een Democratische conventie verstoord werd. Of het daadwerkelijk zover komt is natuurlijk maar de vraag. Duidelijk is wél dat nóch Sanders nóch zijn supporters bereid zijn al op voorhand te capituleren voor de kandidate van Wall Street en het neoliberale establishment.