De Panama Papers, die een enorm netwerk van belastingontwijking en -ontduiking onthullen, bevestigen onheilspellende vooruitzichten van Bernie Sanders uit 2011. Bernie Sanders strijdt met Hillary Clinton voor de nominatie van de Democraten voor het Amerikaanse presidentschap.
Nauwelijks werd het schandaal bekend of er circuleerden (weeral op het internet en niet op de grote media) beelden van een debat in de federale Senaat van 2011. Daarin spreekt Sanders over het grote risico dat Panama betekent voor massale fiscale ontduiking door de rijken.
Dat debat ging specifiek over een vrijhandelsakkoord met Panama. In zijn toenmalige toespraak voorspelde Sanders dat dit de status van Panama als fiscaal paradijs voor welvarende Amerikanen nog zou vergroten. In een persverklaring na de publicatie van de Panama Papers, zegt hij daar over: “Ik wou dat ik fout was gebleken, maar nu komt uit dat het fiscale bedrog via Panama nog erger is dan ik vreesde.”
Tijdens de presidentiële campagne van 2008 was kandidaat Hillary Clinton tegen dat verdrag, kandidaat Barack Obama was voor. Toen ze vervolgens minister van buitenlandse zaken werd onder president Obama zette ze zich voluit in om het akkoord goedgekeurd te krijgen.
(DeWereldMorgen)
Deze Panama Papers getuigen kristalhelder van de trucs die de 1 procent uithaalt om hun vermogens van belastingaanslagen te vrijwaren. Het gevecht van Sanders tegen het vrijhandelsakkoord met Panama vijf jaar geleden versterkt zijn geloofwaardigheid voor minderbedeelden enorm.