Johan Cruijff, het grootste Nederlandse filosofische talent sinds Spinoza, heeft op 24 maart het tijdelijke voor het eeuwige verwisseld.
Hij is bekend voor zijn aforismen, korte wijze uitspraken die in zijn geval een gevecht met logica aangaan. De pointe ervan is moeilijk uit te leggen, je gaat het pas zien als je het door hebt. Sommige mensen houden ervan, anderen niet. Logisch, want er zijn altijd twee kanten aan een medaille, of niet logisch uitgedrukt: ieder nadeel heb zijn voordeel.
In zijn leven was hij ondernemend op vele terreinen, want je moet schieten anders kun je niet scoren. Voorbereiding is daarbij belangrijk maar je moet ook op meeval gokken. Toeval is logisch tenslotte. Doorgewinterde professionals begrijpen dat. Zo kennen Italianen niet van je winnen, maar je ken wel van ze verliezen, omdat er altijd wel eens een foutje gebeurt.
Zijn filosofische talenten heeft Cruijff niet ten volle ontwikkeld. Hij verkwanselde zijn tijd liever met voetbal. Maar dat paste bij hem. Als hij niet had gevoetbald, was hij een dief van z’n eigen portemonnee geweest. Een gelukkige keuze echter. De boog kan niet altijd gespannen zijn; heerlijk is het als je je kunt ontspannen met een potje voetbal. Zo hebben vele voetballiefhebbers kunnen genieten van zijn geniale voetbalmomenten.
Cruijff is 68 jaar geworden.