
De Russische tsaar president Poetin is uiteraard niet de enige conservatieve leider met totalitaire neigingen. Ook de Britse premier Cameron kan er wat van, al laat die dan vooralsnog geen politieke tegenstanders om hals brengen. De Britse regering is van plan alle instellingen die met publieke middelen gefinancierd worden te verbieden goederen en diensten te boycotten van bedrijven die betrokken zijn bij de wapenhandel of de productie van fossiele brandstoffen. Ook producten uit de bezette Palestijnse gebieden mogen niet langer geboycot worden. Op het organiseren van een dergelijke boycot komen strenge straffen te staan.
Het wetsvoorstel is met name gericht tegen lokale bestuurders die er zowaar af en toe blijk van geven over een geweten te beschikken en dan nog wel eens een boycot van asociaal opererende bedrijven willen organiseren. Volgens het conservatieve regime de Britse regering ondergraaft zo’n boycot de lokale solidariteit (vraag me niet hoe dat werkt). Bovendien is een boycot van Israëlische producten natuurlijk per definitie antisemitisch, da’s logies.
Mensenrechtenorganisaties zien de wet als een aanslag op de democratie, wat me een reëler oordeel lijkt dan het vrome geprevel van Cameron cs. Een woordvoerder van Jeremy Corbyn, de leider van Labour, merkt terecht op dat
“The Government’s decision to ban councils and other public bodies from divesting from trade or investments they regard as unethical is an attack on local democracy.
“People have the right to elect local representatives able to make decisions free of central government political control. That includes withdrawal of investments or procurement on ethical and human rights grounds.
Bron: The Independent