De sociaal-democraat Bernie Sanders stevent af op een landslide bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire. Met 89% van de stemmen geteld leidt Sanders met 60%. Clinton lijkt te blijven steken op 40%.
Dat Sanders het voor Amerikaanse begrippen linkse New Hampshire wint, komt niet als een verrassing, maar dat zijn voorsprong zó groot zou zijn werd door weinigen verwacht. Het is nu vooral afwachten hoe Sanders het gaat doen in de zuidelijke staten waar Clinton in de polls op voorsprong staat. Clinton is populair onder Afro-Amerikaanse kiezers en Hispanics. Indien zij erin slaagt die in grote getale naar de stembus te lokken, zou de uitslag in staten als South-Carolina wel eens heel anders uit kunnen vallen. De uitslag is hoe dan ook een zware tegenslag voor Clinton die kort geleden nog op een eenvoudige overwinning leek af te koersen. Inmiddels is van haar grote voorsprong in landelijke polls weinig meer over. Ze is nog steeds favoriete, maar het lijkt erop dat haar een lange, zware campagne te wachten staat.
Opvallend – zij het weinig verrassend – is Sanders’ populariteit onder jonge kiezers en mensen met een laag inkomen.
Who voted for Hillary Clinton in New Hampshire? Rich, old people. And no-one else. @nytimes chart pic.twitter.com/aATMimv2jK
— Paul Kirby (@paul1kirby) February 10, 2016
Van de kiezers jonger dan 30 stemde 85% op Sanders. Van de kiezers met een inkomen van minder dan $30.000 per jaar stemde maar liefst 70% op Sanders. Kiezers met een inkomen hoger dan $200.000 per jaar stemden in meerderheid op Clinton: 55 tegen 44%.
Los van hoe het verder gaat met het verkiezingscircus toont de populariteit van Sanders vooral aan dat er in de VS ruimte is voor een authentiek links geluid, met name onder jongeren die overduidelijk niet langer afgeschrikt worden door de term ‘socialist’. Natuurlijk is Sanders geen ‘socialist’, maar een klassieke New Dealer. In de huidige verhoudingen sta je dan echter uiterst links en dat bepaald niet alleen in de VS.
Verwacht bij linksliberale media als de New York Times de komende tijd harde aanvallen op Sanders, nu ‘hun’ kandidaat Clinton het moeilijk gaat krijgen. Al eerder zagen we na de keuze voor Jeremy Corbyn als nieuwe leider van Labour hoe laflinkse Britse media als de Guardian en de Independent vol op het orgel gingen met een lastercampagne waaraan GeenStijl nog een puntje kan zuigen.
Pingback: Extremen winnen niet in de VS | Krapuul