Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch hebben de Russische luchtmacht en het Syrische leger sinds 26 januari 2016 tenminste 14 aanvallen uitgevoerd waarbij gebruik werd gemaakt van in de meeste landen verboden clustermunitie.
Clustermunitie bestaat uit een huls met daarin tientallen of zelfs honderden kleinere bommen. Eenmaal afgeworpen door vliegtuigen of afgevuurd door artillerie barst de huls in de lucht open, waarop de munitie over een groot gebied verspreid wordt. Clustermunitie is bedoeld om zoveel mogelijk (burger)slachtoffers te maken. Een bijkomend probleem is dat een deel van de munitie vaak niet ontploft, maar op de grond blijft liggen, waar ze met name voor burgers een dodelijk gevaar vormt.
Clustermunitie is in beschaafde landen verboden, maar daar behoort zoals bekend het Rusland van Poetin niet toe. Nederland heeft de Conventie over Clustermunitie in 2011 geratificeerd, evenals 115 andere landen. Het is Nederlandse financiële instellingen ook verboden direct te investeren in bedrijven die clustermunitie produceren. In Nederland voert Pax Christi al jarenlang actie tegen het gebruik van clustermunitie.
Human Rights Watch documenteerde al eerder het gebruik van clustermunitie door de Syrische slager Assad en zijn trouwe bondgenoot Poetin. Tussen 20 september 2015 – de dag dat Syrië en Rusland met hun gezamenlijke offensief begonnen – en 14 december 2015 werd er bij tenminste 20 gelegenheden gebruik gemaakt van clustermunitie. Tussen juli 2012 en juli 2014 werd tenminste 249 keer clustermunitie ingezet door het leger van Assad.
Overigens zijn Assad en Poetin niet de enigen die complete minachting koesteren voor het leven van andere mensen. Ook ISIS heeft volgens Human Rights Watch tenminste één keer clustermunitie ingezet in het Noorden van Syrië.
Uiteraard leidden de beschuldigingen van het gebruik van clustermunitie routineus tot ontkenningen door het Russische Ministerie van Oorlog Defensie. Zo ontkenden de Russen met een uitgestreken gezicht dat zich op hun basis in Syrië clustermunitie bevond, een claim waar op de onvolprezen site Bellingcat korte metten mee gemaakt wordt.
Het gebruik van clustermunitie in Syrië heeft duizenden mensenlevens gekost. Volgens de Cluster Munition Monitor zijn alleen al in 2012 en 2013 tenminste 1584 mensen omgekomen door het gebruik van het wapen. 97% van de slachtoffers zou uit burgers bestaan.
Een Russische aanval met clusterbommen in de provincie Hama:
Een Syrisch kind wordt na een Russische luchtaanval met clustermunitie behandeld in een door NuDaySyria gefinancierd ziekenhuis.