Beatrice de Graaf en de media kakelen als een kip zonder kop

Beatrice de GraafNa de aanslagen in Parijs mag “terreurexpert” Beatrice de Graaf vrijwel overal op komen draven om haar zegje te doen. Het problematische daarbij is dat ze weigert haar partij-ideologische bril af te zetten (ze is kandidaat-senator voor de ChristenUnie) en dientengevolge kakelt ze als een kip zonder kop.

Wiet was het eerste dat het moest ontgelden. De Graaf wist bij DWDD te verkondigen dat “vrij verkrijgbare marijuana” een voedingsbodem voor terreur vormt. Nog los van het feit dat je eerder een hippie dan een jihadist wordt als je blowt, is het zo dat Frankrijk bijzonder streng is wanneer het op drugs aankomt. Enkel wiet bezitten kan je al een jaar cel opleveren of €3750 boete.

Vandaag waren games aan de beurt. De Graaf vertelt bij BNR dat het weliswaar niet zeker is dat de aanslagplegers in dit geval gebruik hebben gemaakt van het Playstation-netwerk “maar dat het wel één van de manieren is waarop jihadisten communiceren.” Die hoax is de wereld in geholpen door de N-VA-malloot Jan Jambon waarna Forbes er een schepje bovenop deed door te stellen dat communiceren via Playstation waarschijnlijk veiliger is dan geavanceerde encryptie omdat het moeilijk te monitoren zou zijn.

Wie echter de moeite neemt om de voorwaarden voor het gebruik van het Playstation-netwerk te lezen treft al gauw de zin “we reserve the right in our sole discretion to monitor and record any or all of your PSN activity”. Sony heeft gisteren ook gereageerd op het gerucht dat het Playstation-netwerk een jihadistenbolwerk zou zijn. “When we identify or are notified of such conduct, we are committed to taking appropriate actions in conjunction with the appropriate authorities and will continue to do so.” Let u in voorgaande zin vooral op het woord identify, dat geeft wederom aan dat Sony het eigen netwerk actief monitort. Dat mag geen verrassing zijn want wie Wikileaks een beetje volgt kan weten dat Sony dikke mik is met de NSA en dat het bedrijf een broertje dood heeft aan anonimiteit en privacy.

Ondanks dat De Graaf dus aperte onzin verkondigt in haar als-dan verhalen, wordt ze overal verwelkomd als stem der redelijkheid. Het is om horendol van te worden.