De dag dat de vakbonden hun macht verliezen

De nederlaag van de Amerikaanse luchtverkeersleiders die staakten tegen Reagan betekende het einde van de staking als actiemiddel in de VS. Komt het hier ook zover?

De Britse professor David Harvey heeft de eenvoudigste definitie van neoliberalisme. “Het draait”, zo schrijft hij in zijn boek ‘A brief history of neoliberalism’, “om het herstel van de macht van de rijken”.

Om het machtsevenwicht te kantelen hadden neoliberale denkers en politici verschillende ijzers in het vuur liggen. De Amerikaanse centraal bankier Paul Volcker verhoogde in 1979 de rente. Dat was een breuk met het Keynesiaanse monetaire beleid dat tot dan toe gevoerd werd. De gevolgen waren vernietigend voor de werkgelegenheid. Het was het begin van een diepe recessie die de werkloosheid boven de 10 procent zou duwen. Het verzwakte de onderhandelingspositie van de werknemers. De lonen slaagden er nooit meer in gelijke tred te houden met de stijging van de levensduurte en de productiviteit.

De tweede grote werf was het aan banden leggen van de vakbonden. Hoe Thatcher in Groot-Brittannië de mijnvakbond aanpakte, is een vaak verteld verhaal. Dat Reagan enkele jaren eerder hetzelfde deed met de vakbond van de luchtverkeersleiders is minder bekend.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be