Vervolg op deel 1 en ten geleide.
2. “Vluchtelingen zijn niet écht arm, want ze hebben allemaal een smartphone en ze konden ook heel veel geld betalen voor de reis hier naar toe.”
In acute noodsituaties is veelal niet mogelijk is om op voorhand asiel aan te vragen. Het kan ook zijn dat een overheid vluchten strafbaar maakt (zoals in Eritrea). Dit, in combinatie met de strenge bewaking aan de buitengrenzen van Europa, maakt dat veel vluchtelingen genoodzaakt zijn om een beroep te doen op mensensmokkelaars én dat deze mensensmokkelaars in de gelegenheid worden gesteld om daar veel geld aan te verdienen. Het klopt dat veel vluchtelingen exorbitante bedragen moeten betalen voor een gids (over land) of overtocht (over zee). Uit interviews met vluchtelingen komen een aantal scenario’s over de vluchtwijze en hoe deze gefinancierd wordt naar voren:
(Afbeelding aanklikken om teksten te lezen)
Het grootste gedeelte van de vluchtelingen die naar Europa komen, doet dat door de Middellandse Zee over te steken. In een poging de geavanceerde technologieën van de grensbewaking te omzeilen, nemen steeds meer vluchtelingen kleinere bootjes en gevaarlijker routes over de zee. Dit jaar – met nog één kwartaal te gaan – heeft dat 2.873 doden en vermisten ten gevolge gehad12.
WatchTheMed is een online platform (met vrijwilligers door heel Europa) dat sinds 2012 probeert om hulp te bieden aan vluchtelingen die de Middellandse Zee oversteken13. Vluchtelingen die op zee in nood raken kunnen op verschillende manieren contact opnemen met de organisatie, die op haar beurt druk uitoefent op de reddingsteams van omringende landen. WTM doet op de website verslag van de interventies. In een tijdsbestek van twee weken (week 35 en 36) gaat het om in totaal 154 noodoproepen. Dit betreft noodsituaties op zee, vluchtelingen die aanspoelen op verlaten eilanden, vermiste zwemmers, aanvallen waarbij boten worden vernield of groepen vluchtelingen die in gijzeling worden gehouden aan land.
Oproepen bij WTM komen telefonisch, met speciale apps of via Facebook binnen. Het kunnen doorgeven van correcte GPSpositie is hierbij cruciaal. Een smartphone is bij de oversteek van de Middellandse Zee dus allesbehalve een luxe; het is een communicatiemiddel waar letterlijk leven en dood van af hangt.
(Deel 2 van een serie door Dhjana – wordt vervolgd)
Pingback: Tien te ontmantelen mythes omtrent vluchtelingen deel 5 – er is te weinig opvangruimte | Krapuul