Samenwerking? Fusie? Bah nee!

Op zich is het natuurlijk verstandig dat de vier partijen op links in Nederland gaan nadenken over meer samenwerking. En dat die samenwerking misschien leidt tot een fusie van gelijkgestemden tot een grotere partij, die dan – is het idee – groter en belangwekkender zal zijn dan de som der delen. En zo meer kiezers aantrekt, zodat er meer politieke macht binnen handbereik komt.

Maar emotioneel is het niet te pruimen, de behoefte van de huidige GroenLinks-leiding om te spreken met D66 en de PvdA. En zelfs het woord fusie valt af en toe.
Het is ook niet nódig! De Duitse Groenen bewijzen dat je als linkse, progressieve, duurzame en libertaire milieupartij kunt groeien. Bij de Duitse Groenen was dat overigens vooral een kwestie van geduldig afwachten tot de kiezers zich van de andere partijen zouden afwenden. Kiezers zijn namelijk niet gek, en begrijpen ook wel dat de huidige economische situatie hervormingen vereist volgens het Groenen-model. Meer duurzaamheid, meer participatie, meer die blik de grenzen over.
GroenLinks kan blijven zitten waar ze zit. Die kiezers komen heus wel. Mits GroenLinks wèl blijft zitten waar ze zit, en niet gaat opschuiven richting de PvdA.
Je kunt namelijk niet, zoals het Jiddische spreekwoord zegt, op twee bruiloften tegelijk dansen: aan de ene kant een groener en hervormender alternatief op links bieden, en aan de andere kant jezelf opwerpen als junior-PvdA. Ofwel: je bent een alternatief voor progressieve kiezers dankzij je consequente beleid – óf je bent een links zusje van een diep verdeelde partij die van haar gezond niet weet welke richting in te slaan. Het kan niet beiden.
Dit ligt overigens niet aan GroenLinks, want daar zijn de standpunten inmiddels redelijk uitgekristalliseerd, maar aan de PvdA. Die partij heeft geen profiel, dus met wie precies ga je dan samenwerken, en op welke terreinen? Ik ben het overigens ook niet met alle nieuwe GroenLinkse dogma’s eens, maar men steekt in elk geval zijn nek uit om dit land naar de 21ste eeuw te tillen.

Naar mijn mening is de PvdA in crisis, omdat men niet durft te kiezen voor een heldere richting. Wil je de kolencentralespartij zijn? Helemaal okee. Wil je de anti-kolencentralespartij zijn? Ook helemaal okee. Maar wees helder in die keuze. Wil je je pro-EU presenteren? Helemaal goed. Wil je je anti-EU en pro-‘nationaal gevoel’, (gatver), presenteren? Eveneens helemaal goed. Maar maak dat dan duidelijk en draag die keuze vervolgens consequent uit. En ga niet, zoals de PvdA anderhalf jaar geleden deed, pro-EU en anti-EU types op dezelfde kandidatenlijst zetten voor het EU-parlement. Dat toont hoe je verdeeld bent over de koers. Of meer nog: het toont dat je zowel je pro- als je anti-kiezers een cadeautje wilt geven. Dat begrijpen die kiezers echter heel goed, en daarom lopen ze weg. In het geval van de EU-parlementverkiezingen dus in grote getale naar de flanken: D66 en GroenLinks, en de PVV.

Ik heb al wel vaker geschreven dat de PvdA zich nog teveel richt op de zogenaamd naar de PVV weggelopen kiezers. Die kiezers bestaan echter helemaal niet, want die stemden in de jaren zeventig al op de Nederlandse Volks-unie. Om die kiezers ‘terug te winnen’, is de PvdA echter tot alles bereid. Dat mag allemaal, maar ik zou graag zien dat GroenLinks zich hiervan zo ver mogelijk distanciëert.
Dit gedrag zie je razend scherp in de omgang met de onderwerpen minderheden, migranten en integratie. Daar zwalkt de PvdA tussen de klippen van het rechts populisme, terwijl men allochtone kiezers probeert te binden met allochtone kandidaten. Die vervolgens worden afgefikt.
De partij leeft in een eigenaardige schijnwerkelijkheid, waarin de PvdA meent aan de ene kant een beroep te kunnen doen op de migranten als kiezers, terwijl men aan de andere kant een wig drijft tussen allochtonen en autochtonen. Volgens het principe dat de autochtonen in de Oude Wijken het zo zwaar hebben omdat ze veertig jaar geleden nieuwe buren hebben gekregen, en het uitgangspunt dat ressentiment van witte kiezers ten álle tijde moet worden beloond. Toevallig vind ik minderheden en migratie een belangrijk onderwerp, dus zal ik, enkel en alleen om deze reden, in dit leven nóóit meer op de PvdA stemmen.

GroenLinks moet zich de komende tijd verre houden van de PvdA, en afwachten tot duidelijk wordt welke koers die club gaat varen. De PvdA is mijns inziens op weg een naargeestige populistische middenpartij te worden. Iedereen die het pro-Europese, libertaire en linkse gedachtengoed onderschrijft, zal dan buiten de PvdA een nieuw thuis moeten zien te vinden. Op dat moment kan GroenLinks nonchalant de deuren open duwen en roepen: ‘Hier is nog plaats, hoor’.
En stel nu toch eens dat het omgekeerde gebeurt, en dat de PvdA zich hergroepeert als linkse partij? Dan kun je altijd nog verder zien. En worden de mogelijkheden voor samenwerking interessanter.
Maar tot die tijd zou ik als ik de GroenLinks-leiding was, gewoon zelfstandig blijven denken. En mocht dat niet gebeuren, dan wil ik als partijlid een referendum hierover.

11 gedachten over “Samenwerking? Fusie? Bah nee!”

  1. De fusie die resulteerde in Groen Links heeft ook geen zetelwinst opgeleverd dus leer van de geschiedenis zou ik zeggen.

  2. ‘Op zich is het natuurlijk verstandig dat de vier partijen op links in Nederland gaan nadenken over meer samenwerking.’

    Eh lieve Heks, GroenLinks wil helemaal niet samenwerken met de SP, dus het zijn 3 partijen. Waarvan er 1 niet links is of zo genoemd wil worden, D66 is een opportunisten partij die doet wat hen goed lijkt uit te komen. GroenLinks is zoals je zelf schrijft niet zo links en niet meer zo groen als dat de naam zou doen vermoeden. En de PvdA zou hevig in verwarring zijn. Dus ja, dan blijft als links alleen de SP over.

    Toch hoop ik dat de PvdA haar koers snel terug vindt en een vuist gaat maken tegen dit kabinet, graag in samenwerking met SP, GroenLinks en eventueel D66, logischer erbij zou ik CU vinden. Iedereen vergeet die altijd, ik ben het niet eens met hun levensbeschouwende standpunten, maar ze zijn wel sociaal! Een fusie zoals Sap zegt gaat mij veel te ver. Ook gaan mijn haren overeind staan als ik lees dat zij vindt (of GroenLinks) vindt dat de PvdA MOET kiezen. http://www.trouw.nl/nieuws/politiek/article3345172.ece/Sap__Cohen_zal_moeten_kiezen.html Als GroenLinks nu eindelijk eens laat weten of ze nog wel Groen zijn en Links, dat zou al een hoop duidelijker maken. Want van beide zie ik niet zo veel meer terug. Ze schuiven steeds meer op naar het rechts van het midden, alles om de kiezer te trekken.

  3. @Keira, het zijn er zelfs meer dan 3 of 4, wanneer we de CU en de Partij voor de Dieren meetellen. Maar anderzijds: zolang men niet eens wil praten, komt er inderdaad niets van linkse samenwerking terecht.
    Mijn punt is dat GroenLinks afstand van de PvdA moet houden.
    Ik zou een fusie van GroenLinks en de PvdD nog wel zien gebeuren, om het dierenrechtenprofiel stevig te versterken. Maar dat gebeurt pas wanneer beide partijen zetels gaan verliezen en de som der delen meer wordt dan de twee enkelen.

    En D66, tsja… Dat blijft ingewikkeld, omdat die partij vist in een vijver waar jij en ik nooit in zwemmen. 😎

  4. Ik heb het idee dat het zowel Groen Whatever als de PvdA zijn die “in de war zijn ” , Het is een beetje als een studente die op haar rug haar collegegeld verdiend heeft en nu haar carriere op die manier kan bespoedigen , Wat verkoop je nog meer nadat je al zoveel verkocht hebt ,?? of hervind je je principes en laat je de verkoop-tijd achter je …. Zowel PvdA als Groen Whatever hebben veel waar ze voor stonden verkocht , de PvdA landelijk en lokaal , Groen Whatever heeft nooit de kans gekregen zichzelf landelijk te verkopen , ik zou wel hebben willen zien wat Femke allemaal voor een ministerspostje overhad … mischien dat daarvandaan ook de oproep tot fusie komt , als eminance van PvdGroenWhatever’66 maakt Femke mischien nog een kans om ergens in de toekomst haar derriere op ministerieel pluche te plaatsen , in een VVD -PvdGroenWhatever’66 kabinet ….

  5. Fusie leidt tot verwatering van standpunten. Daardoor lijkt het mij per saldo stemmen te kosten. Bovendien is D’66 een liberale parij die dictbij de VVD staat. Dat blijkt ook uit het feit dat ze Europees in één fractie zitten. En de combinatie Groen Links en PvdA zie ik niet erg ver komen. Tenminste wat betreft zetels.

  6. De Duitse Groenen links? Waar dan? De Grünen zijn al 15 jaar gewoon liberalen overgoten met een duurzaamheidsausje.
    Persoonlijk vind ik de grootheidswaanzin van Halsema en Sap wel vermakelijk. 12 zetels in de peilingen en je gaat op hoge toon van de PvdA eisen te kiezen tussen jouw en de SP. Sorry, maar dat is toch lachwekkend?
    De SP (waarop van alles valt aan te merken, zeker op de interne organisatiestructuur) zou gewoon trots moeten zijn als conservatief bestempeld te worden.
    En sorry Heks, met alle respect voor jouw analyse van de PvdA, maar waarom zou ik een aanval op verworven rechten als links moeten bestempelen? Dat is het niet; het is gewoon rechts. Wat is er mis met een verworven recht als ontslagbescherming? Wat is er links aan het mensen beneden het minimumloon te laten werken, zoals GL-wethouder Van Es in Amsterdam wil? Blijkbaar is het progressief het minimumloon actief te ondergraven en is het conservatief het te verdedigen. Nou, bestempel mij dan maar tot conservatief.
    De SP (waarop van alles valt aan te merken, zeker op de interne organisatiestructuur) zou gewoon trots moeten zijn als conservatief bestempeld te worden.

  7. @8
    Het is poëtisch op deze manier, en de boodschap komt over.
    Mee eens, ook al heb ik niet veel met de SP. 😆

  8. @9
    Je moet het wel over een aantal basiswaarden eens zijn, vooraleer je samen kunt werken. Ik voel er niets voor ‘verworven rechten’ in de uitverkoop te gooien, opdat we maar gezellig samen op kunnen trekken. Of dat progressief of conservatief genoemd wordt, interesseert me maar matig. Noam Chomsky noemde zichzelf jaren geleden in een interview in de Groene trots de ‘only true conservative in the USA’ , iets wat de interviewer letterlijk sprakeloos deed staan.
    Bovendien zijn het natuurlijk feitelijk Halsema/Sap die als splijtzwammen fungeren door de SP zo uitdrukkelijk te marginaliseren. Nogmaals, op de SP valt genoeg aan te merken, maar je kunt die partij niet verwijten dat ze de afgelopen jaren niet heeft geprobeerd samenwerking met andere partijen te zoeken.

  9. Als je afstand wilt tot de PvdA, dan is een GroenBlauwe coalitie met VVD, CDA en D66 een goede optie. Desnoods als tijdelijke tussenoptie. Dan zien kiezers dan D66 en GL ook kunnen regeren, en blijven die strategische kiezers eindelijk eens hangen.

Reacties zijn gesloten.