Faculteiten Geneeskunde en Dokters van de Wereld slaan alarm over Griekse gezondheidszorg

Samen met Dokters van de Wereld uit een groep prominenten van de Faculteiten Geneeskunde en Maatschappelijke Gezondheid hun ongerustheid. Het Griekse zorgsysteem bevindt zich in een lamentabele staat. De gezondheidsindicatoren zien er alarmerend uit en de uitkomst van de Europese top op 12 juli voorspelt weinig goeds.

Vanuit medisch standpunt is deze situatie onhoudbaar. Wij roepen dan ook op om deze situatie niet nog verder af te laten glijden: neem positie in en kies tijdens de komende Europese onderhandelingen voor de onvoorwaardelijke bescherming van de Griekse volksgezondheid.

Momenteel leven minstens 2,5 miljoen Grieken onder de armoedegrens. In maart 2015 bedroeg de werkloosheid in Griekenland volgens Eurostat 25,6% en dat terwijl de werkloosheidsuitkeringen en ziekteverzekering tot ten hoogste 12 maanden beperkt zijn in de tijd. De kinderarmoede steeg tussen 2008 en 2012 naar 40,5%. In 2014 leefde 27,3% van de Grieken in overbevolkte woningen, gaf een derde aan dat ze hun huis niet konden verwarmen tijdens de winter en werd 57,9% van de verarmde bevolking geconfronteerd met achterstallige betalingen voor basiskosten als water en elektriciteit.

De impact van de crisis en het besparingsbeleid heeft Griekenland tot de zieke onderbuik van Europa gemaakt. Vorig jaar berekende de OESO dat sinds de crisis en bezuinigingsmaatregelen een derde van de Griekse bevolking niet langer een ziekteverzekering heeft. Stapels wetenschappelijk onderzoek tonen intussen aan dat de meest kwetsbare bevolkingsgroepen het eerst werden getroffen door deze bezuinigingsmaatregelen. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be