Gemeenten in problemen door Participatiewet

oldambt-e1362173566484Voor een drietal gemeenten in Groningen dreigt volgens RTVNoord in de nabije toekomst de artikel 12-status.  Wethouder Swagerman van de gemeente Oldambt vreest dat het voor zijn gemeente binnen 3 jaar zover is. Een artikel 12-gemeente staat onder financiële curatele van het Rijk en moet voor grotere uitgaven toestemming vragen. Aangezien het Rijk van artikel 12-gemeenten eist dat ze hun financiële huishouding op orde brengen, betekent deze status meestal dat gemeenten de lasten voor inwoners verzwaren en fors bezuinigen op voorzieningen.
De grote boosdoener is de invoering van de Participatiewet per 1 januari 2015. Het Rijk gaat de vergoeding die het betaalt voor mensen die werken in de Sociale Werkvoorziening (SW) afbouwen. Gemeenten worden geacht dit uit eigen middelen te compenseren.  Voor  gemeenten die tóch al op het randje van de afgrond balanceerden, kan dit het laatste duwtje zijn.

Voor 2015 kampt de gemeenschappelijke SW-voorziening Synergon met een tekort van 5.659.000 euro. Twee jaar terug was dat nog 1.7 miljoen euro. Overigens is het einde nog niet in zicht, de gemeenten verwachten dat het tekort in 2017 op zal lopen tot 6.830.000 euro.

Niet iedereen is ervan overtuigd dat de problemen bij Synergon uitsluitend door externe factoren veroorzaakt worden. Bovendien ziet  Synergon (met SP-wethouder Hennie Hemmes als bestuursvoorzitter)  er al geruime tijd geen been in bijstandsgerechtigden met behoud van uitkering in reguliere functies in te zetten.  Eigenlijk zouden deze werknemers na een half jaar een toeslag moeten ontvangen, maar daar is bij Synergon maar zelden sprake van.  Medewerkers van Synergon die zich beklagen over de praktijken van de directie, zouden een spreekverbod opgelegd krijgen.

6 gedachten over “Gemeenten in problemen door Participatiewet”

  1. Ik verwacht rond 2017 de grote eutenasie-programmaas voor “oninpasbaren ”
    Want vanaf 1 januarie gaat de zorg voor gehandicapten ook al naar de gemeenten

  2. Of het waar is weet ik niet Bakra, maar in Litouwen wordt de volgende discussie aangezwengeld:
    “Euthanasia could be option for poor, says Lithuanian health minister

    In welk verband je dit ook leest het is een Gruwel. Misschien kan iemand de oorspronkelijke link lezen. Dit is haar faceboekding. Ze lijkt ook erg enthousiast te zijn over private klinieken die, uiteraard, alleen de rijken kunnen betalen, de rest kan verrekken.

  3. Hoe is het mogelijk dat Synergon steeds meer verlies draait, terwijl Hennie Hemmes (SP godbetert!) middels creatief boekhouden de uitvoeringskosten van de SW heeft verhaald op uitkeringsgerechtigden en daarmee op de belastingbetaler die zo dubbel betaalt voor gemeentelijke diensten. Ik ben benieuwd naar het boekhoudkundige plaatje van Synergon!

  4. Ja, euthenasie voor die populatie op die gasbubbel, zo wordt het weer lucratief om meer improductieven te hebben. Meestal levert men wapens aan volksstammen die op grondstoffen wonen, zodat aan de uitroeiing ook nog wat te verdienen is.

  5. Wiske.. ‘Ja, euthenasie voor die populatie op die gasbubbel”

    Als Groninger, levende op 1 van de vele gaskranen, acht ik die uitspraak ten eerste tegen de huisregels. En dan met name nummer C.

    En ten tweede:

    Als ik Henk Kamp geen dakpan (van 1 van de vele vernietigde, zelfs monumentale, panden) op z’n botte harses toe mag wensen, mag jij zeker niet voor euthAnasie pleiten. ;-p

Reacties zijn gesloten.