Misschien wist u dit soort dingen al lang, maar ik schrok er toch wel even van:
De Belastingdienst vroeg gegevens op bij ten minste drie bedrijven die automobilisten een parkeerplek laten betalen met behulp van hun telefoon. De fiscus wilde met behulp van de gegevens controleren of leaserijders zich wel aan de regels houden. (De Stentor)
Voorlopig vindt zelfs de directeur van de Belastingdienst, Hans Blokpoel, dit te ver gaan maar hij sluit niet uit dat het ooit nog eens opnieuw zou gebeuren. Bovendien is dit een voorbeeld van ‘de oude werkstijl’, zo staat in het artikel te lezen dus blijkbaar waren dit soort praktijken tot voor kort heel normaal.
Kijk, belastingheffing is een nuttige zaak en natuurlijk moet die dienst controleren of alles wel volgens de regels betaald wordt, maar ik vind het wel even wat anders of je dat pas doet bij een sterk vermoeden van fraude of op reguliere wijze via de normale gegevens die bij een aangifte verstrekt zijn, of dat je a priori zomaar de privégangen van allerlei mensen persoonlijk helemaal nagaat. We leven hier toch zeker niet in de DDR? Maar zelfs de rechter heeft bepaald dat de Belastingdienst hier wel degelijk toe gerechtigd is, alleen is directeur Blokpoel op dit moment zo genadig geen gebruik van dat recht te willen maken. Echter, als hij dat weer nodig vindt mag de Belastingdienst gewoon nagaan waar u de hele dag zo ongeveer uithangt, het is maar dat u het weet.