De financiële transactietaks (FTT) wordt weliswaar uitgesteld tot 1 januari 2016, maar het voornemen blijft. Nederland als vooraanstaand lid van neoliberaal rechts doet uiteraard niet mee.
De ministers van Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, België, Oostenrijk, Griekenland, Slovakije, Portugal en Estland bevestigen in de verklaring hun vastberadenheid om door te zetten met de omstreden taks.
(DeMorgen)
De FTT is een kleine belasting op financiële transacties. Ze is bedoeld om speculatie met grote bedragen, het zogenoemde flitskapitaal, tegen te gaan. Die worden ingezet om met kleine winstmarges een grote winst te behalen. De taks wordt verondersteld de economische stabiliteit van valutagebieden ten goede te komen.
Zoals gebruikelijk wordt bereidheid verklaart over iets wat half-om-half gemaakt is. Deze mogelijk compromis taks zou de derivaten en staatsobligaties links laten liggen wat in de praktijk betekent dat daarmee maximaal 20% van de mogelijke opbrengst wordt behaald. De bedoeling lag hoger en zou ook juist de producten moeten taxeren die aan de basis van de economische crisis liggen, oftewel de derivaten handel.