Europese Verkiezingen – EVP, PVV en christelijk grut

Een partij herken je aan zijn vrienden. Deze variatie op een bekende uitdrukking geldt nadrukkelijk voor de partijen die hier ter sprake komen.

CDA

Het CDA maakt deel uit van de Europese Volkspartij (EVP). De EVP is geen evangelische groepering, doch is conservatief. Een beperkt aantal christelijke partijen maakt er weliswaar deel van uit, zoals de Duitse CDU en Vlaams CD&V, maar het merendeel heeft een andere oorsprong. De Italiaanse PdL (Il Popolo della Libertà – Het Volk van de Vrijheid), Hongaars Fidesz (Trouw in Hongaars Latijn) en de Portugese PSD (Partido Social Democrata – Sociaal Democratische Partij) horen er toe. Voorwaar een divers gezelschap.

PdL is de club van Silvio Berlusconi. Deze ex-premier van Italië is inmiddels veroordeeld tot strafwerk in een bejaardentehuis vanwege belastingfraude. Machts- en andere geilheid kenmerkten zijn premierschap. Verder was hij voor diens smartelijke dood goed bevriend met de Libische leider Moammar Gadhafi.

Fidesz is de partij die Hongarije heeft omgevormd tot een semi-fascistisch land. Het eerste wat fascisten doen wanneer ze de macht grijpen is de grondwet aanpassen. Dit gebeurde dus ook in Hongarije. De pers is gemuilkorfd en het staatsbestel geeft Fidesz, als er onder druk van de EU niets verandert, permanente macht.

Ook een sociaal democratische partij, de PSD, doet mee. De EVP is niet kieskeurig. De PSD is de partij van voorzitter van de Europese Commissie Barroso. Toen de ietwat bizarre partij zich in het verleden wilde aansluiten bij de EVP, na eerst in de liberale fractie te hebben gebivakkeerd, was ze meteen welkom. Waarom de partij zich nog steeds sociaal democratisch noemt, is een Portugees raadsel.

Met deze karakterisering van de EVP is het niet meer nodig het CDA-programma te lezen. Genoeg is bekend. Toch kan een check op EU-frigiditeit (de EU laten voortsukkelen zoals ze nu strompelt) geen kwaad. En inderdaad: ‘Het CDA is en blijft tegen een federaal Europa.’

PVV

Een partij van de haat heeft geen vrienden. Hoogstens opportunisten doen mee. Wilders probeert in Europa bondgenootschappen te smeden met Marine Le Pen (Front National in Frankrijk), Filip Dewinter (Vlaams Belang in Vlaanderen) en de Oostenrijkse FPÖ. Bij die laatste partij heeft Andreas Mölzer zich recentelijk teruggetrokken als lijsttrekker. Hij noemde het beleid van nazi-Duitsland liberaal in vergelijking met de regelzucht van de Europese Unie. Maar het beoogde bondgenootschap komt tot nog toe niet veel verder dan pogingen.

Wilders wil uit de EU. Daarmee is de partij in ieder geval consequent.

Iemand die tegen de EU is, dient zich af te vragen waarom hij/zij verzeild is geraakt in het kamp dat wordt gedomineerd door extreem-rechts. Is haat een belangrijke innerlijke drijfveer?

Christelijk grut

Het meest opmerkelijke van klein christelijk rechts (CU en SGP) is hun gezamenlijke lijst in Nederland, terwijl ze in Europa gescheiden optrekken.

De christelijke Taliban, de SGP – vrouwen minder rechten dan mannen – doet het met UKIP van Nigel Farage in Europa van Vrijheid en Democratie (EVD). Vermoedelijk wil ze liever uit de EU, hoewel de partij in haar programma beweert een constructieve houding ten aanzien van de Europese samenwerking aan te nemen.

De ChristenUnie zit in de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), die wordt beheerst door de Britse Conservative Party van David Cameron. De Tories zijn een extreme variant van de VVD. Tsja, hoe verkoop je dat, wanneer je in Nederland soms een sociaal masker opzet? Nou ja, Gods wegen zijn ondoorgrondelijk.

Gerelateerd:
Europese Verkiezingen – Inleiding
Europese Verkiezingen – ALDE

7 gedachten over “Europese Verkiezingen – EVP, PVV en christelijk grut”

  1. Haha, EVP’ers distantiëren zich van elkaar.

    ‘Jean-Claude Juncker nam nadrukkelijk afstand van eurosceptische partijen, en zei niet met hun samen te willen werken. Dat werd op de hak genomen door Verhofstadt, die Juncker erop wees dat Berlusconi aangesloten is bij dezelfde Europese fractie. Daarop distantiëerde Juncker zich ook van de Italiaanse oud-premier.’

    Bron: http://www.nu.nl/verkiezingen-eu—nieuws/3762744/europese-topkandidaten-bekritiseren-eurosceptische-partijen.html

  2. Dat Berlusconi een vriend was van Moammar Gadhafi is niet bijster relevant …

  3. Rectificatie: Een storende fout staat helaas in het artikel. Berlusconi’s partij heet niet meer PdL maar sinds november 2013 opnieuw Forza Italia.

  4. @Al Bakra, en van Sarkozy ook, heeft ie zijn verkiezingscampagne voor miljoenen betaald.
    Doch toen het bedrag terugbetaald moest worden, heeft Sarkozy paratroepers en vliegtuigen naar Libië gestuurd met de bekende gevolgen.

    Wij de Europeanen, kennen mekaar, toch.

  5. Het CDA vindt dat de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi niet thuishoort in de Europese Volkspartij, waarvan het CDA deel uitmaakt.

    Berlusconi zei onlangs onder meer dat ‘voor de Duitsers concentratiekampen nooit hebben bestaan’.

    Maar…

    Het CDA vindt niet dat Forza Italia uit de EVP moet. De Italianen zitten nu met 15 zetels in de EVP-fractie. Zonder Forza Italia kunnen de christendemocraten hun status als grootste fractie in het Europees Parlement verliezen.

    Bron: http://www.nu.nl/politiek/3764640/cda-wil-berlusconi-niet-in-europese-partij.html

    Christendemocraten tonen zich weer meesters in het goochelen met begrippen. De truc is dat Berlusconi niet hetzelfde zou zijn als Forza Italia. Desondanks zullen de uitspraken van de Italiaanse ex-premier toch vooral de Duitse christendemocraten stemmen kosten.

    Btw: Nu.nl benoemt de conservatieve EVP onterecht als christendemocratische partij.

  6. Ik heb gisteren mijn stembiljet binnengekregen.
    Welke vakjes zal ik invullen … Iemand advies?

Reacties zijn gesloten.