Bij de Volkskrant kan men zoeken naar artikelen over racisme en dan worden deze onderwerpen getoond. Datzelfde kan men bij de NRC doen en dan ziet met dit. Ik heb hier laten zien, dat de Duitse politie verweven is met neonazisme; als men de artikelen over de NSU leest, dan pas wordt duidelijk welke omvang dit heeft. In Nederland wordt er geen gewag van gemaakt, dat de politie met de neonazi’s samenwerken of daar onderdeel van uitmaken, maar dat wil niet zeggen, dat dit niet zo is. Nederland heeft in alle opzichten goede betrekkingen met Duitsland, hoewel er rond 5 mei vooral anders over geschreven wordt. Niet alleen oefenen Duitse en Nederlandse politiekorpsen samen, men moet de handelsbetrekkingen met Duitsland ook niet vergeten.
Op een enkel gevalletje na wordt er in Nederland niet gediscrimineerd, is de algemene opvatting. En Nederland kent geen neonazi’s, maar verontruste burgers die het hart op hun tong hebben. Wie anders beweert, is een extremist. Het ‘bescheiden voorstel‘ van de VVD (dat zal de PVV wel steunen en de PvdA en de rest van de gristelijke partijen uiteindelijk ook wel) om de Europese grenzen te sluiten voor asielzoekers (en daarmee een aanzuigende werking van moslims, die de potentie in zich dragen om een kalifaat in Nederland te vestigen), is een kwestie van ‘real-politik’.
Racisme is een immens probleem in heel Europa, van Griekenland tot het Verenigd Koninkrijk. Het European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) heeft pas in 2009 de eerste en tot nu toe enige grote peiling gevoerd over racisme en discriminatie in Europa. De cijfers zijn werkelijk dramatisch. 55% van mensen met migratieachtergrond zegt dat racisme wijdverspreid is in hun land. 37% zegt dat ze de afgelopen twaalf maanden racisme en discriminatie hebben ervaren. 82% van die mensen maakt geen melding van racisme omdat ze geen vertrouwen hebben in politiek noch politie. Frappant ook is dat 80% van mensen met migratieachtergrond geen instantie kent waar ze racisme kunnen melden. Morten Kjaerum, directeur van FRA, besluit dat “Officiële cijfers over racisme alleen het topje van ijsberg tonen. Duizenden gevallen van racisme blijven onzichtbaar”. (Bron)
Op 21 maart 2015, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, is er een pagina op Facebook geopend, waar mensen kond kunnen doen over hun ervaringen met dagelijks racisme. De meeste schrijvers op die pagina zijn Belgen, maar is de situatie in België geheel anders dan in Nederland?
Hier de link naar Daily Racism. Ook mensen, zoals ik, die zich nooit hebben aangemeld op Facebook kunnen de berichten lezen.