Voor de organisatie Ander Europa lijken vakbonden een rol te kunnen spelen in het socialer maken van de EU. Een verhaal over de FNV volgt.
In de FNV campagne voor koopkracht en echte banen pleit de FNV tegen verdere bezuinigingen en voor een vergroting van de koopkracht. Dat zou ze op Europees vlak ook moeten doen. Als de FNV zich in Nederland terecht verzet tegen de bezuinigingen, dan kan ze niet feitelijk akkoord gaan met de Europese bezuinigingspolitiek die elders in Europa de belangen van werknemers en de bevolking in het algemeen vele malen harder raakt.
(Ander Europa)
Op zich is de gedachte sympathiek. Maar de FNV heeft niets te zeggen in de rest van Europa. Hoogstens zou ze via het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV) druk kunnen uitoefenen. Het is echter aan een politieke partij om daadwerkelijk een Europees programma te formuleren, d.w.z. een programma dat EU-breed voor grote groepen werkers en uitkeringsgerechtigden verbeteringen inhoudt.
Het lastige is dat internationale samenwerking niet hoog op de agenda staat bij de vakbonden, i.t.t. tot het bedrijfsleven. Gevolg is dat er duizenden lobbyisten voor het het bedrijfsleven in Brussel rondlopen en 1 hooguit 2 vertegenwoordigers van de vakbonden (EVV).
Kennelijk is de europese werkelijkheid nog niet bij de vakbonden aangekomen en blijven ze hangen in het nationale denken. Jammer. Zo blijven ze achter de feiten aanlopen en wordt dat niks met de internationale solidariteit tussen de werknemers.
‘Het FNV pleit….’
Iets minder ‘pleiten’ en ‘meedenken’ en zich iets meer als een vakbond opstellen zou wellicht helpen….
Vraagje: wat hebben Agnes Jongerius en Wim Kok met elkaar gemeen?
Blijkbaar het isolationistisch denken heeft meerdere hersenen aan de linker kant geïnfecteerd.
Het is net een epidemie die bij de nationaal-socialisten van PVV opgestart is en gaat verder door.
Grappig te observeren dat de hoogste en meest betaalde echelons van onze maatschappij hebben geen last ervan, hoewel ze de isolationistisch denken bij de onderkant steeds aanmoedigen.
Indien je de beloningen in de hoogste echelon c.q. bankenwereld wil aanpakken zeggen ze altijd als contraargument – maar dan zijn we niet gelijk met de rest van Europa (weetjewel). Dubbele standaarden, net als de rest.
“In 1986 is een poging om een FNV-bond op te richten voor uitkeringsgerechtigden gestrand op hevig verzet van de bonden. Sommige voorstanders werden zelfs met royement bedreigd”.
Laat ik dit maar citeren voor wat betreft de FNV.