Het verband tussen Nelson Mandela, Zwarte Piet en geschiedenisonderwijs

Vandaag zag ik in mijn Facebook statusupdates veel kritiek op de tweet van John de Laet , bestuurder van Groen Links in Amsterdam West: “Zeg! Interesseert het iemand nu nog of de loting voor WK 2014 morgen eerlijk verloopt? Na de dood van de hoofdpiet.”

Natuurlijk hoop je, en ga je er zelfs vanuit dat een politicus na alle discussie in de afgelopen weken wel 300x nadenkt voordat hij of zij zo’n tweet uitbrengt. Want als je de dood van een legende als Mandela wil koppelen aan iets banaals en platvloers als Zwarte Piet en denkt dat je lollig bezig bent, tja.

Maar laat het leven van Nelson Mandela een bemoediging zijn om met zijn spirit, de verschijning van Zwarte Piet (ZP) en alles om hem heen, te bekritiseren.  Dat wil zeggen meer dan ooit respectvol de dialoog te blijven opzoeken met ZP lovers, bruggen willen bouwen, eenheid willen smeden daar waar krachten bezig zijn om de huidige verdeeldheid in stand te houden.

Want het is vaak geen onwil maar onkunde bij de ZP lovers. Wat heeft ZP met racisme te maken is de Million Dollar Question die zij zich blijven stellen? En vaak lukt het niet om daar een adequaat antwoord op te formuleren dat een mind shift teweeg kan brengen.

Nederland schaamt zich voor wat het wereldwijd aan mensenrechten schendingen heeft begaan in de afgelopen eeuwen. Zodanig dat de powers that be, er liever voor kiezen om de vingers in de oren te doen en LA LA LA LA te roepen in plaats van het geschiedenisonderwijs  evenwichtiger te laten zijn, zodat het goede en het kwade verwerkt kunnen worden door Blank en Zwart Nederland.

Resultaat hiervan is dat een groot deel van de Nederlandse bevolking niet kan bevatten dat 350 jaren Trans Atlantische slavernij, de wereld heeft gevormd tot wat wij momenteel om ons heen zien en NIET ZIEN! De pijn van donkere mensen bij de viering van Sinterklaas mét Zwarte Piet, blijft een niet te bevatten consequentie die de loop van de geschiedenis heeft voortgebracht.

Maar tijden veranderen. Wereldwijd vertellen meer landen een eerlijker verhaal over wat zij hebben gedaan in de wereld. Steeds meer dringt het besef door bij Westerse landen dat zij niet de rest van de wereld beschaafd hebben, maar dat zij aan land kwamen in gebieden waar volkeren reeds eeuwen lang hun eigen beschavingen hadden die niet per definitie lager waren.

Ook hier in Nederland neemt het bewustzijn toe. Yup, zelfs de van de pot gerukte tweets als die van John de Laet dragen bij aan het openen van steeds meer ogen.

Amandla!

 

3 gedachten over “Het verband tussen Nelson Mandela, Zwarte Piet en geschiedenisonderwijs”

  1. Iedere rechtgeaarde schoolmeester vertelt zijn kinderen over de escapades van de W.I.C.
    Nederlanders die het allemaal niet weten hebben zitten slapen in de bank.

  2. @Reinejragolo

    Het feit dat het van een rechtgeaarde leerkracht moet afhangen of de donkere perioden uit de geschiedenis aan bod komen in de klas zegt eigenlijk al alles hè? Dit zou standaard in het curriculum opgenomen dienen te worden.

    Verder is er veel meer te vertellen over deze periode dan alleen de W.I.C. activiteiten.

  3. Het geschiedenisonderwijs in NL. is sowieso van bedenkelijke kwaliteit. De W.I.C. periode is niet bepaald iets om trots op te zijn. Ook de V.O.C. periode vraagt om een diepgaand begrip. De indonesische bevolking heeft onder 350 jaar bezetting zwaar te lijden gehad. Er zijn nu weliswaar excuses aangeboden voor het drama (genocide) Rawagede, maar de NL. regering heeft nog steeds de onafhankelijkheidsdag van Indonesie niet erkend. Die dag is voor Indonesiers zeer belangrijk. Het niet erkennen daarvan is in feite zeggen, wij beschouwen jullie nog altijd als kolonie. Dit heeft niets met de “weg met ons” mentaliteit te maken maar alles met het benaderen van indonesie als GELIJKWAARDIGE entiteit en partner in gesprekken. Het is echt tijd om van dat morele voetstuk (de dominee) af te stappen en de wereld te leren zien zoals zij nu is.
    De moeizame relaties tussen Nl en suriname (WIC) en Nl en indonesie (VOC) zijn het bestuderen waard zeker als je het vergelijkt met bijv. de relatie tussen Portugal en Brazilie. Mvrgr.

Reacties zijn gesloten.