Gezellig, iedereen mag meedoen bij de partij. Niet meer dat eeuwige gekissebis. Gewoon de kiezer dicht bij de politicus, die hij of zij heeft verkozen. De PvdA heeft dit idee gerealiseerd in Zoetermeer. De partij houdt voorverkiezingen waarbij ook niet-leden kunnen bepalen wie het gezicht wordt van de PvdA-lijst. PvdA-voorzitter Spekman is enthousiast over het voornemen: de zo gekozen lijsttrekker krijgt meer bekendheid en zal meer steun vinden in de gemeenschap.
“Je moet iets nieuws durven brengen: verkiezingen 2.0, met andere woorden een regeling die toegesneden is op de 21e eeuw,” verkondigt een andere PvdA-bobo. Helemaal nieuw? Het systeem bestaat toch al in een bepaalde vorm? In Noord-Korea kiezen de burgers voor hun geliefde partijleider Kim Jung Oen. Iedereen mag op hem stemmen. Een ieder blijkt van hem te houden en steunt hem. Op de procedure heb ik nog nooit enige Noord-Koreaanse kritiek gezien.
Nu ben ik wel een kniesoor. Ondanks het Noord-Koreaanse enthousiasme voor hun aanpak wil ik er een kanttekening bij plaatsen. In de politiek moeten verschillende visies tot uitdrukking kunnen komen. Als iedere partij de methode hanteert die de PvdA nu wil uitproberen, krijgen alle partijen lijsttrekkers die klonen van elkaar zijn, want telkens zal het gemiddelde de boventoon voeren. Waar blijft dan het politieke verschil en de politieke discussie?
Aan de andere kant kan ik wel begrip opbrengen voor de PvdA. Goed bestuur is goed bestuur. Daar valt eigenlijk niet over te twisten. Daarom moet er een reusachtige provincie komen met een superbetaalde superbestuurder. Want alleen met buitenproportionele beloningen krijg je goede mensen. Die kun je natuurlijk niet zoiets onbenulligs als een gewone provincie laten runnen. Hetzelfde principe geldt voor de gemeenten. Minstens honderdduizend inwoners moeten die hebben. Dan kun je goede bestuurders ervoor interesseren. Die uitblinkers believen, met alle respect, geen minieme plaats als Diemen. Politieke verschillen zijn zo van voor 2.0. Kwaliteit is nu wat telt.