Ton Siedsma is medewerker bij Bits of Freedom.
Ton Siedsma is nerveus. Hij heeft het besluit enkele weken geleden al genomen, maar stelt het begin telkens uit. Het is 11 november, een koude herfstavond. Als hij ‘s avonds tien over acht (20:10:48 om precies te zijn) op weg naar huis het station van Elst passeert, activeert hij de app. Die registreert de komende week alle metadata van zijn telefoon.
Metadata zijn niet de inhoudelijke gegevens van de communicatie, maar de gegevens over de communicatie: met welk nummer hij belt en whatsappt bijvoorbeeld. En waar zijn telefoon zich bevindt. Met wie hij mailt, wat het onderwerp van de mail is en waar hij naartoe surft.
Ton is niets raars van plan. Hij zal zijn normale leven leiden. Iedere doordeweekse dag van zijn huis aan de Boeckstaetedreef in Nijmegen met de fiets en de trein naar zijn werk gaan aan de Bickersgracht in Amsterdam. Op zaterdag met de auto naar Den Bosch gaan en in de buurt van het Zuiderpark overnachten. Met het openbaar vervoer terug naar Nijmegen. En later op de dag nog wat drinken in café St. Anna in Nijmegen.
Na precies een week, op maandag 18 november, staakt hij zijn experiment. Het voelt als een bevrijding, vertelt hij na afloop. (Bron)
Natuurlijk schrijft Bits of Freedom hier over.
Hoe meer een ander over je weet, hoe meer die informatie kan worden gebruikt om je te sturen. Overheden en bedrijven hebben niet altijd dezelfde belangen als jij, maken soms misbruik van hun bevoegdheden en slaan soms de plank gewoon mis. Daarom moet jij je gegevens tegen misbruik door bedrijven en overheid kunnen beschermen. Data staat gelijk aan macht en die macht moeten we terugclaimen. (Bron)
Daar zijn natuurlijk algoritmen voor geschreven om het gedrag van mensen te onderkennen. Ben je in Nederland geen ‘gezonde Hollander’, dan kan het zomaar eens zijn dat je als verdachte wordt aangemerkt. En ben je wel een ‘gezonde Hollander’, waarom is dat sleepnet dan nodig?
Gegevens van Nederlandse internetters worden tegenwoordig vaak opgeslagen op servers die zich buiten de Nederlandse rechtssfeer bevinden, wat een risico voor zowel de gebruikers als de gegevens zelf kan zijn, zo stelt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) in een nieuw rapport. (Bron)
Blijft natuurlijk de vraag of de Nederlandse rechtssfeer zoveel beter is dan die buiten de Nederlandse rechtssfeer. Omdat we Hollanders zijn?