Nederlandse bilaterale handelsverdragen spelen een sleutelrol in zaken die multinationals aanspannen tegen ontwikkelingslanden, wanneer nieuwe wetten hun ongebreidelde winsten inperken. Tien procent van die zaken worden aangespannen door brievenbusfirma’s vanuit Nederland.
Dat blijkt uit het rapport Socializing Losses, Privatising Gains dat de Nederlandse organisaties SOMO, TNI, Both ENDS en Milieudefensie op 29 januari hebben uitgebracht. Driekwart van deze “Nederlandse” rechtszaken worden aangespannen door brievenbusfirma’s, die zich alleen om juridische of fiscale redenen in Nederland hebben gevestigd.
Hinderlijke milieuregels
Bilaterale Investeringsverdragen of BIT’s (verdragen tussen twee landen) bieden investeerders vergaande vormen van bescherming. Wanneer ze menen last te hebben van gewijzigd overheidsbeleid kunnen ze miljarden van een staat claimen via een zogenaamde Investor to State Dispute Settlement, kortweg ISDS. Dit is een van de elementen in de onderhandelingen over het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), het vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS, dat zo onder vuur ligt van maatschappelijke organisaties. (Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: dewereldmorgen.be