Overheid kan economie niet stimuleren, pensioenfondsen wel

Volgens DNB kan de overheid de economie niet stimuleren, want Nederland is een te klein land zodat nagenoeg alle steunmaatregelen weglekken naar het buitenland. Maar als pensioenfondsen premies aan de pensioenbetaler teruggeven lukt het stimuleren wel. Sargasso merkt de discrepantie op.

Kortom: indien vrijvallende pensioenpremies worden teruggesluisd naar de consument wordt diens koopkracht vergroot, waardoor vervolgens de binnenlandse economie wordt aangejaagd.

Maar de ‘kleine’ en ‘open’ Nederlandse economie viel toch niet te stimuleren? Is DNB inmiddels hierover van mening veranderd? Of werken alleen consumentenbestedingen stimulerend en hebben overheidsbestedingen op wonderbaarlijke wijze juist geen positief effect? Of wil DNB consumenten laten opdraaien voor iets waaraan het liever geen overheidsgeld ziet gespendeerd? (Sargasso)

Zitten bij DNB economen of ideologen? Het antwoord lijkt duidelijk.

6 gedachten over “Overheid kan economie niet stimuleren, pensioenfondsen wel”

  1. Dat pensioenfondsen gaan uitkeren is goed.
    Dan kunnen mensen hun hypotheek aflossen of een veilige haven zoeken, om de crash van de financiele sector voor te zijn.
    Stimuleren helpt alleen als de economie op orde is.
    Aangezien dat ik die mening niet heb, is stimuleren ( om het aan te zwengelen ) nu geld stoppen in een gat.
    Er is 1 ding nodig, en dat is schuldsanering.
    Wat in feite inhoud dat de financiele sector failliet gaat.
    Dus , bezuinigen of stimuleren helpt momenteel niet.
    En stimuleren is beter dan bezuinigen.

  2. Het voorstel over het gebruik van de pensioenfondsen is nog van eind vorige jaar. Nu weer zeer actueel geworden door de stijgende koers van de beurzen.

    Het is bekend dat de motor van elke economie rust op drie pilaren: consumenten vertrouwen en uitgaven, bedrijfsproductie en export van goederen.

    Europa is in recessie. Dit betekent dat de bedrijfsproductie zeer laag is, de motor doet het niet. Er is ook stijgende werkloosheid.

    Het export stagneert en kan niet stimulerend werken.

    De consumenten zijn pessimistisch en geven niets uit. Daartegen worden ze van alle kanten geknepen en moeten tevens de rekening van de crisis betalen.

    Dan zouden de pensioenfondsen de reserve middel kunnen zijn?

  3. We hebben algemene kwijtschelding van de schulden echter nodig. Knopje – herstart economie, heet dat.

    Wel is deze kwestie politiek zeer gevoelig voor de meeste politici die aan de lijntje bij de financiële elite zitten die liever experimenten met pensionefondsen en onze Zorg doet dan echt het probleem aanpakken.

  4. Als de overheid de economie stimuleert, zonder eerst te bezuinigen, zul je merken dat de groei als gevolg van die impuls niet veel groter is dan die impuls zélf. Wel is dan de staatsschuld weer gegroeid.
    Laat je de stimulering vanuit de pensioenfondsen komen, dan stijgt de staatsschuld niet.
    Het fraaist is natuurlijk als de overheid daadkrachtig bezuinigt en dat doorsluist naar de particuliere sector. Immers, die zorgt voor de economische groei. Niet de overheid.

  5. @4 Liera,

    Zonder overheid draait de maatschappij niet. De overheid moet voldoende middelen hebben om haar taken uit te voeren. Bijvoorbeeld onderwijs is een belangrijke productiefactor. Het is neoliberale onzin om te stellen dat alleen de particuliere sector voor groei zorgt.

  6. De overheid is in Nederland uit zijn voegen gegroeid. Neem het onderwijs. Meer dan de helft van de personeel is ondersteunend, dus niet-lesgevend personeel. Dat is in de zorg vergelijkbaar. Daarnaast is er een ongelofelijk subsidiecircus in het leven geroepen met een idioot groot ambtenarenapparaat om dit subsidiecircus draaiende te houden. Voeg daarbij de opeenstapeling van bestuurslagen en je wéét dat er nog heel veel bezuinigd kan worden. Die ruimte kan door de particuliere sector opgevuld worden.
    Het is die meerwaarde, in de particuliere sector ontstaan, die deels kan worden afgeroomd met belastingen om daarmee de overheidsdiensten te kunnen betalen.
    Zo is het, Sjaak. En niet andersom

Reacties zijn gesloten.