Afgelopen weken was Wilders veel in het nieuws met zijn ʻverzetstourʼ tegen de bezuinigingen. Moet het VVD-PvdA kabinet bang zijn voor massale protesten? Peyman Jafari denkt dat het antwoord afhangt van de opstelling van de SP en de FNV.
Op 1 maart verscheen Geert Wilders in een nieuwe hoedanigheid op het Binnenhof. Samen met zijn andere fractieleden bood hij premier Mark Rutte een pamflet aan met de kop ʻwij tekenen verzet aan.ʼ Volgens de PVV is het kabinet bezig ʻmet de systematische plundering van onze samenleving. De belastingen omhoog, de BTW die explodeert, hypotheekrente aangepakt, de huren door het dak, verzorgingshuizen dicht.ʼ In de komende maanden wil hij handtekeningen ophalen en deze aanbieden tijdens een demonstratie vlak voor Prinsjesdag.
Wilders’ ʻactivismeʼ heeft weinig te maken met zijn afkeer van sociale afbraak, maar alles met zijn grenzeloze demagogie waarmee het zetelverlies van de PVV goed wil maken. ʻWij zijn als PVV geen onderdeel van de Haagse elite. Wij staan niet boven de mensen. Wij zijn een partij van principes; we hebben een rechte rugʼ, herhaalt Wilders keer op keer omdat hij weet dat zijn PVV een geloofwaardigheidsprobleem heeft.
Wilders heeft zich immers opgeworpen als de verdediger van de ʻhardwerkende Henk en Ingridʼ die zouden betalen voor ʻAli en Fatimaʼ. Maar na de verkiezingen in juni 2010 ging hij akkoord met de verhoging van de pensioenleeftijd en de draconische bezuinigingen van het kabinet Rutte I, dat hij daarna twee jaar lang gedoogde. Rutte mocht ʻHenk en Ingridʼ kaalplukken in ruil voor het vernederen, discrimineren, uitsluiten en waar mogelijk deporteren van ʻAli en Fatimaʼ. En als hij de kans krijgt zou hij het zo weer doen.
Toch zou Wilders door twee factoren kunnen slagen in zijn opzet om uitdrukking en leiding te geven aan het verzet tegen de bezuinigingen. Ten eerste hebben we te maken met een diepe economische crisis en snel oplopende werkloosheid. Wilders mag dan een clown zijn geworden zoals VVD-kamerlid Ton Elias beweert, maar de bezuinigingen van de VVD en de PvdA doen iedereen het lachen vergaan. Afgelopen week zakten de regeringspartijen in de peilingen weg tot 42 zetels, terwijl de PVV virtueel de grootste partij werd.
Ten tweede zal een deel van de mensen dat zijn baan en sociale rechten verliest bereid zijn om zich tot Wilders te wenden als de SP en de vakbonden niet op straat en in de bedrijven het verzet tegen de bezuinigingen organiseren. Zo riepen in de afgelopen weken een aantal vakbondsleden hun collega’s helaas op om het manifest van de PVV te ondertekenen. Dit soort geluiden zullen toenemen als links zelf niet het initiatief neemt om op landelijk niveau campagne te voeren tegen de bezuinigingen en mensen op straat en de werkvloer te mobiliseren.
Dit stuk is eerder verschenen op de website van socialisme. nu
Ik ben het in zoverre eens dat de passiviteit en apathie van Links en hiermee wordt alleen SP aangeduid, want andere links is er simpelweg in Nederland niet meer, maakt dat PVV/Wilders steeds meer aanhang krijgt. Het is inderdaad mede de schuld van links.
De burgers willen iemand horen roepen “houd toch ’s op”.
Het is niet meer de “Fantom van de Opera” maar straks de nieuwe voorstelling de “Fantom van Links”.
De SP laat zich door de PVV de kaas van het brood eten. Gemiste kans.
Ook had GroenLinks nu de kans het Links in de naam weer onder bewijs te stellen. Niks gebeurt.
Wilders zal nooit regeren, maar linkse baantjesjagers houden er rekening mee dat ze tzt op het regeringspluche komen en het wordt steeds moeilijker genoeg geld uit de gewone mensen te persen.
geld dat nodig is om o.a. onze superlinkse volksverlakkers 7000 euro per maand te schenken.
@3 Ik vrees ook dat Wilders nooit zal regeren. Tja, brullen langs de zijlijn en zelf geen moeilijke beslissingen moeten nemen is natuurlijk veeeel gemakkelijker.
“Wilders mag dan een clown zijn geworden zoals VVD-kamerlid Ton Elias beweert”
Daar dacht die vadsige opportunist van VVD huize zoals zijn mede proleten destijds heel anders over toen ze Wilders nodig waren voor het eerste fascistische regime in Nederland sinds 1945.
En Elias zelve heeft er toen een dagtaak van gemaakt onderwijspersoneel uit te maken voor luie en geld verslindende honden alsook er tevens flink aan mee geholpen dat PostNL nu dwangarbeiders ten behoeve van de winst kan uitpersen.
Trouwens…wie is er ook al weer gevraagd commissaris te worden bij dat misdadige bedrijf?
@3, sorry maar wat een stompzinnig geneuzel van je. Het ‘anti-links maskertje’ bevalt je zo te lezen prima.
-linkse baantjesjagers
-regeringspluche
-superlinkse volksverlakkers
-7000 euro per maand te schenken
Doe dat ‘es onderbouwen…
En wat heeft dat alles met het in actie komen van “links” -op straat- te maken?
Elias is ook een clown dus waar heeft’ie het over?
Hoezo gemiste kans van de SP. De partij is altijd al in verzet geweest tegen onrecht maar altijd weggehoond en niet serieus genomen. Dat terwijl ze altijd op VOOR hand hebben gewaarschuwd en een werkend alternatief hebben geleverd. Een eerlijke Roemer legt het af tegem gladde leugenaar Rutte. Nee nu pas komt de PVV in beeld NU PAS! Dus hou je aan de feiten NEDERLAND!
@8: Zo is dat. De SP hoorde 12 jaar geleden tot het eurosceptische kamp, om maar wat te noemen. Van Wilders hadden we toen nog nooit gehoord.
@8 @9 De vraag is waarom de SP en GL nu zo stil zijn, terwijl juist nu een krachtig tegengeluid nodig is. Dat is de gemiste kans.
SP laat, vrees ik, het momentum voorbij gaan. 50Plus laat al zien waar dit momentum op is gebaseerd. De PVV laat zich van haar opportunistische kant zien. Sámen zouden deze drie een enorme klap kunnen toedienen aan de gevestigde orde. Maar van dat sámen zal het , vrees ik, niet komen ook dat laten deze drie aan zich voorbij gaan. Roemer wordt gemarginaliseerd, Wilders als charlatan gepresenteerd, Krol als opportunist pur sang. Het rechtse “proletariaat” laat niets na deze drie virtueel met de grond gelijk te maken.
Nou de PVDA koerst toch wel rechtser en rechtser hoor,dankzij Lodenwijk
@10 Een mogelijk antwoord daarop is dat als je steeds een tegengeluid laat horen, je Wilders (of een gelijkaardige rechtspopulist) de agenda laat bepalen. Voor een Pechtold is dat een tijd lang de enige reden geweest om het bijltje er niet bij neer te gooien, maar die partij heeft ook een ideologie die in een vlindernetje past.
Het is wel een probleem dat de media zich wel door deze dynamiek laten leiden. Het is een stom spelletje, maar of het zo wijs is om dan helemaal niet mee te spelen? Dat is nu juist iets dat op langere termijn moet blijken. Het is te hopen, maar het kan ook anders uitpakken.
@13, helaas ben ik het stellig niet eens.
Indien een linkse partij degelijke sociale, dus linkse punten heeft, moet dat niet onder het tapijt gewogen worden.
Juist luidkeels aankondigen.
Zwijgen in deze PR-maatschappij betekent dat andere, veelal rechtse hypocrieten met de sociale punten ervandoor gaan en ermee gaan scoren.
Eigen schuld, dikke bult.