58 doden bij massamoord in Las Vegas + Updates

Standbeeld Martin Luther King in Las Vegas (foto ©AJvdK)

De man die vanochtend in Las Vegas het vuur opende op de bezoekers van een countryfestival is geïdentificeerd als Stephen Paddock, een 64-jarige witte man uit Mesquite, een dorp even ten noorden van Las Vegas. Zijn motief is niet duidelijk. Voor zover bekend had Paddock geen banden met militante organisaties. Een politiek motief lijkt onwaarschijnlijk, al kan dat natuurlijk niet helemaal uitgesloten worden.

Paddock opende vanaf de 32ste verdieping van het Mandalay Bay Hotel met een machinegeweer(!) het vuur op de bezoekers van het festival. Daarbij kwamen zeker 50 mensen om het leven, ruim 200 mensen raakten gewond. Vermoedelijk zal het aantal doden nog stijgen, veel gewonden zijn er slecht aan toe. Paddock zelf werd doodgeschoten door de politie. In zijn hotelkamer werden diverse vuurwapens aangetroffen.

Op sociale media – en met name op het open riool Twitter – circuleren weer de nodige hoaxes. De meeste zijn stompzinnig en smakeloos, maar ook aan 4chan gelieerde rechtse accounts framen er weer vrolijk op los. Een goed overzicht van hoaxes die momenteel de ronde doen, vind je bij Buzzfeed.

Update: Marilou Danley, de huisgenote van Paddock, wordt niet langer verdacht van betrokkenheid bij de massamoord. De politie denkt dat Danley volledig onkundig was van Paddock’s plannen.

Update: In tegenstelling tot hetgeen eerder werd bericht, is Paddock niet doodgeschoten door de politie, maar pleegde hij zelfmoord.