220 miljoen subsidie weggeven en toch iedereen kwaad krijgen: Den Haag flikt het en vernedert Groningen

Tienduizend euro subsidie om zonnepanelen aan te leggen, de badkamer te verbouwen of om een nieuwe keuken aan te schaffen. Bedoeld voor alle huiseigenaren in het aardbevingsgebied, voortgekomen uit de gedachte dat deze mensen al zo lang in de aardbevingsonzekerheid leven dat ze onderhoud aan hun huis keer op keer uitstellen. Het idee is nobel. De uitvoering is schandalig en schofferend slecht.

De verstrekker van de subsidie is het ministerie van binnenlandse zaken. Samenwerkingsverband Noord-Nederland is belast met de verdeling van de poet. De knaken zijn bedoeld voor ongeveer 53.000 huiseigenaren in het bevingsgebied. In eerste aanleg hebben al ruim 8.000 mensen die subsidie gekregen. In vijf dagen tijd was dat potje leeg. Die pot is nu volgestopt met 220 miljoen euro, voor de resterende 45.000 huizen. De snelle rekensom leert dat iedere eigenaar dan 5.000 euro toucheert. Kun je mooi je huis mee vertimmeren.

Maar dat is te simpel, dachten ze allicht bij het ministerie en of SNN. Het kan in ieder geval veel ingewikkelder en oneerlijker. Bijvoorbeeld door de subsidie per tienduizend euro weg te geven. Dan kan niet iedereen in het gebied het geld krijgen, sterker, bijna de helft kan er naar fluiten. Maar het kan wel. En dan niet op basis van een loterij, noch op basis van de grootste bevingsschade of het meest geleden leed, laat staan naar draagkracht, maar op basis van wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Net zoals met de kaartverkoop van grote festivals: een digitale wachtrij. Eureka. En dan het liefst ook nog via een gare website die de verwachte traffic niet aankan.

– Lees verder bij de bron, Sikkom

– Uitgelichte afbeelding: Door Hardscarf – Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42085250