Sinds 1966 is 21 maart de Internationale dag ter bestrijding van alle vormen van rassendiscriminatie. De Verenigde Naties roepen alle lidstaten op om deze dag in ere te houden.
Op 21 maart 1960 werd in Sharpeville, Zuid-Afrika een vreedzame demonstratie tegen het apartheidsregime neergeslagen. Doden, gewonden en duizenden arrestaties waren het gevolg.
In 1966 riepen de Verenigde Naties 21 maart uit tot ‘Internationale dag ter bestrijding van alle vormen van rassendiscriminatie’ om het neerslaan van de demonstratie in Zuid-Afrika te herdenken. Alle lidstaten werden opgeroepen hun inspanningen om racisme uit te bannen te vergroten. Sindsdien besteden organisaties en instellingen overal ter wereld in de week rond 21 maart extra aandacht aan hoe we wél met elkaar willen omgaan.
Bron: www.art1.nl
en de reguliere pers?
tja, Sharpville, ik had daar een fotoboek van.
wat betekenen zulke dagen voor mensen? internationale vrouwendag 8 maart. Nederland zegt het nix.
ook een internationale dag tegen vrouwenbesnijdenis (ff datum vergeten).
zo zijn er meer dagen.
21 maart is ook de dag van de start van de lente.
eigenlijk bedoel ik wat is de zin? van zulke dagen.
als het geen aandacht krijgt en als men er “niets” van weet of mee doet?
Ik vind het een belangrijke hint van Martin. Sommige “routineuze” gedenkdagen krijgen onder bepaalde omstandigheden plotseling een nieuwe “lading”. Dat is hier het geval, vind ik. Ik was ook blij om kennis te maken met de (deze keer werkende!) link naar de Art.1 club. Ik ben ook een keer “trots op Nederland”, een land met een zo humaan artikel 1 in zijn Grondwet!
een nieuwe lading?
#1. dus
de link naar de Art. 1 club ga ik nog ff zoeken dan, niet gezien.
het woord trots is voor mij onbruikbaar geworden sinds Rita daar mee ging lopen.
vast wel een ander en beter woord te vinden dan.
bron: server niet gevonden.
morgen een nieuwe dag en weer proberen.
@info: http://www.art1.nl/
Als artikel 1 GW effectief in wetten was omgezet, was Wilders al lang op z’n nummer gezet.
Rita mag niets kapen uit “onze cultuur”, ook het woord “trots” niet. Maar goed, ik vervang trots door “een warm gevoel”. Zo goed? Welterusten!
Zo een anti-racismedag mogen ze in het Zuidelijk Halfrond wel s organiseren, in Europa is helemaal geen racisme. Tenzij dan tegen de eigen bevolking.