21 juli, Amsterdam: Black Archives-festival met discussie, optredens en overleg over de strijd tegen Zwarte Piet

Op 21 juli organiseren The Black Archives en New Urban Collective de tweede editie van het Books & BBQ festival. Het boeiende programma van dat festival bevat discussie, lezingen, optredens, filmvertoning, veganistisch eten en muziek. Van 15:00 tot 16:00 uur vindt er ook nog een actiebijeenkomst plaats over de strijd tegen Zwarte Piet komend najaar.

Festival
Zaterdag 21 juli
Van 12:00 tot 1:00 uur
Vereniging Ons Suriname
Zeeburgerdijk 19-a
Amsterdam
Facebook
Tickets hier verkrijgbaar

Uit de oproeptekst voor het festival: “In 2017 lanceerden we de succesvolle campagne ‘Maak verborgen zwarte geschiedenis zichtbaar’. Met de campagne hebben we meer dan twintigduizend euro opgehaald. Hiermee hebben we onder meer de expositie ‘Zwart & Revolutionair’ ontwikkeld. Inmiddels hebben meer dan tweeduizend mensen de expositie bezocht en zijn we genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunsten 2018. Zaterdag 21 juli is de laatste kans om de expositie te bezoeken!”

Over de diverse programma-onderdelen van het festival meldt The Black Archives: “Het afgelopen jaar hebben we allemaal hard gewerkt, daarom zullen we tijdens dit Books & BBQ festival op een ontspannen én luchtige manier verhalen die verbonden zijn aan The Black Archives delen. Verschillende artiesten, makers en denkers zullen werk laten zien dat verbonden is aan The Black Archives:

* Literatuur: van 16 tot en met 20 juli hebben de summer reading sessions plaatsgevonden onder leiding van Tony Bogues. De participanten zullen na een weeklang discussie over het werk van denkers en activisten zoals Angela Davis, C.L.R. James, Franz Fanon en anderen een presentatie geven.

* Verdieping: Dibo Sobukwe is geboren in Aruba, maar woont en werkt al langer dan 30 jaar in de Verenigde Staten. Hij was actief bij de All African People’s Revolutionary Party, de socialistische beweging die door Kwame Nkrumah is opgezet. Dibo zal een interactieve lezing geven over panafrikanisme, socialisme, Kwame Nkrumah en Sekou Touré (Stokely Carmichael).

* Film en dialoog: Ida Does maakte de film ‘Drie vrouwen’. In ‘Drie vrouwen’ bepleiten de hoofdpersonen, elk op eigen wijze, een waardige erkenning van het Nederlands slavernijverleden. Na de filmvertoning kan er tijdens de borrel worden nagepraat.

* Artist talk en expositie: tijdens het festival heb je de laatste kans om de expositie ‘Zwart & Revolutionair’ te bekijken. Met de kunstenaars Brian Elstak en Raul Balai gaan we in gesprek over kunst, activisme en verborgen geschiedenis.

* Spoken word: spoken word artiest en rapper van Zwart Licht werkt aan een nieuwe poëziebundel. Tijdens het Books & BBQ festival zal hij wat van woordenkunst met ons delen.

* Muziek: Patrick Grayham, een artiest met roots in Suriname, Curaçao en Rotterdam zal met een liveoptreden Afro-Caribische muzikale vibes brengen.

* John Juniors barbeque: gedurende de dag kan je genieten van heerlijke BBQ (vegan & vlees) van John Juniors barbeque.

* Kick Out Zwarte Piet-crowdfunding: de opbrengst van het festival zal naar de verdere ontwikkeling van The Black Archives gaan. De opbrengst van het programma-onderdeel van Kick Out Zwarte Piet zal worden gedoneerd aan de campagne voor een inclusief Sinterklaasfeest.”

 

Via:: Doorbraak