2015 breekt alle klimaatrecords

Het jaar 2015 heeft alle bestaande klimaatrecords gebroken. Niet alleen was 2015 het warmste jaar sinds de metingen begonnen, het zette ook nieuwe records wat betreft extreme hittegolven en langdurige droogtes. Dat blijkt uit het State of the Climate Report van het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa).

Het rapport, dat gisteren werd gepubliceerd in het Bulletin of the American Meteorological Society, zegt dat in 2015 diverse symbolische grenzen werden doorbroken. Zo brak het aantal koolstofdioxidedeeltjes in 2015 voor het eerst door de grens van 400 op het miljoen. Koolstofdioxide levert een belangrijke bijdrage aan het broeikaseffect.  De Aarde is nu 1 graad Celsius warmer dan in de pre-industriële tijd. Het streven is de opwarming beperkt te houden tot 1,5 graden, maar dat gaat waarschijnlijk niet lukken.

Terwijl het grondwaterpeil daalde tot het laagste niveau ooit, steeg de zeespiegel tot het hoogste niveau sinds de metingen in 1993 begonnen. In het arctische gebied lag de temperatuur in augustus een verbijsterende acht (8) graden hoger dan het gemiddelde, terwijl de Groenlandse ijskap in de zomermaanden voor 50% wegsmolt.

Volgens de Noaa wordt de door de mensen veroorzaakte opwarming nog versterkt door El Niño, een cyclisch meteorologisch verschijnsel in de Grote Oceaan, dat zorgt voor opwarming van het zeewater langs de evenaar.