1939: Amerikaanse nazi’s houden grote bijeenkomst in New York

Tachtig jaar geleden, op 20 februari 1939, verzamelden zich twintigduizend Amerikanen in Madison Square Garden in New York om de opkomst van het nazisme te vieren – een gebeurtenis die nu grotendeels is vergeten. De film ‘A night at the Garden’ heeft deze gebeurtenis aan de vergetelheid onttrokken en toont de kracht aan die de extreemrechtse ideologie toen in Amerika had. De tekst is afkomstig van history.com.

Zes en een halve maand voordat Adolf Hitler Polen binnenviel, werd in de Madison Square Garden in New York City een bijeenkomst georganiseerd om de opkomst van het nazisme in Duitsland te vieren. In deze kolossale zaal brachten meer dan 20.000 aanwezigen de nazigroet aan een 9 meter hoog portret van George Washington geflankeerd door swastika’s. Buiten demonstreerden ongeveer 100.000 demonstranten tegenover een politiemacht van 20.000 man.

De organisatie achter het evenement van 20 februari 1939 – die op de lichtkrant van de zaal als een “Pro American Rally” werd aangekondigd – was de ‘German American Bund’. Deze antisemitische organisatie hield in de jaren dertig nazi-zomerkampen voor jongeren en hun gezinnen. De jeugdleden van de Bund waren die avond ook aanwezig, net als de Ordnungsdienst (OD), de burgerwacht van de groep die gekleed was in de stijl van Hitlers SS-officieren.

Wapen German American Bund (Wikimedia)

Spandoeken tijdens de manifestatie droegen leuzen zoals “Stop de Joodse overheersing van christelijke Amerikanen” en “America Ontwaak!. Verpletter het joodse communisme.” Toen de nationale leider van de Bund, Fritz Kuhn, zijn slotrede hield, verwees hij naar president Franklin Delano Roosevelt als “Rosenfield” en naar de procureur van het Manhattan District, Thomas Dewey, als “Thomas Jewey.”

“Vervuld van Amerikaanse idealen, eisen wij dat onze overheid wordt teruggegeven aan het Amerikaanse volk dat haar heeft gesticht”, sprak Fritz Kuhn, een genaturaliseerde Amerikaan die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn burgerschap verloor. “Als u vraagt waar we actief voor vechten volgens ons handvest: Ten eerste een sociaal rechtvaardige, blanke, niet-joods geregeerde Verenigde Staten. Ten tweede, niet-joods gecontroleerde vakbonden, vrij van joodse, door Moskou geleide, overheersing.”

De toespraak van Kuhn werd onderbroken door een joods-Amerikaanse man genaamd Isadore Greenbaum die het podium opliep om te protesteren. Politie en burgerwacht pakten hem al snel vast en sloegen hem in elkaar. De menigte juichte toen ze hem van het podium gooiden en daarbij zijn broek naar beneden trokken. De politie beschuldigde Greenbaum later van wanordelijk gedrag en gaf hem een boete van $ 25, ongeveer $ 450 dollars in 2019 .

Op het moment dat de bijeenkomst plaatsvond, voltooide Hitler zijn zesde concentratiekamp; en de demonstranten – velen van hen joodse Amerikanen – vestigden de aandacht op het feit dat wat er in Duitsland gebeurde ook kon gebeuren in de VS. “Wacht niet op de concentratiekampen – handel nu!”, stond er op flyers die werden verspreid gedurende het protest. Buiten voor het theater droegen mensen borden met leuzen als “Verpletter het antisemitisme” en “Geef me een gasmasker, ik kan de stank van nazi’s niet verdragen.”

In sommige gevallen reageerde de politie op de demonstranten met gebruik van geweld. In één geval ontsnapte een demonstrant aan een bereden politieagent die hem had gegrepen door zijn paard in het gezicht te slaan. Toen de bijeenkomst die avond uit elkaar ging, braken sommige demonstranten door het politiekordon en vochten met vertrekkende nazi’s.

Bron: Vertaal Slag