Een op 13 Grieken stemt fascistisch

Gouden Dageraad (Chrysi Avgi). De naam doet al iets engs vermoeden en dat is het ook, het zijn fascisten die vandaag voor het eerst na veertig jaar weer ruimschoots de kiesdrempel gehaald hebben en in het Griekse babbelement zullen komen schreeuwen.

Gouden Dageraad is niet zomaar een extreem-rechtse partij. Het is een regelrechte neo-nazistische partij die bovendien ook nog eens het kolonelsregime verheerlijkt. De partij organiseert klopjachten op migranten en raakt regelmatig slaags met aanhangers van linkse partijen. Bij de talrijke betogingen is het duidelijk dat de partij het erg goed kan vinden met de Griekse politie. Lees hier een overzicht van de diverse partijen die meededen aan de verkiezingen vandaag in Griekenland.

Maar dat is nog niet alles: De centrumrechtse Nieuwe Democratie is vandaag de grootste Griekse partij geworden. Leuke boel alles bij elkaar. Het wachten in Europa is op dictaturen “oude stijl”, gesteund door het Grootkapitaal kunnen de messen weer geslepen worden.

Wil je de verkiezingen direct volgen dan kan dat hier, is een Griekse krant, Athens News.

The entry into parliament of the extreme right Golden Dawn party, with a projected seven percent, is one of the most alarming results of the election. That would give the neo-Nazi party about 22 seats in the 300 member legislature.

20 gedachten over “Een op 13 Grieken stemt fascistisch”

 1. Maar Syriza (links) is met 18,5% de tweede partij van het land geworden (volgens de Guardian). En Nieuwe Democratie mag dan de grootste partij zijn geworden, het verloor dramatisch: van 34, 5% naar 20%. Ik vind het eigenlijk allemaal wel meevallen.

 2. zag net in nieuwzuur zo’n ‘echte griekse gouwe dagraad fascist’ uitleggen dat ze alle buitenlanders eruit willen, mijnen willen leggen aan de turkse grens, etc
  regelrechte onderwereld/knokploeg partijtje
  waar je best wat bommen op mag gooien
  praten heeft hier geen zin
  joey’s bloed kookt al…

 3. @4: Joey:

  Nou bommen gooien maar niet. Maar de dynamiek naar fascisme is weer als vanouds. Vooralsnog hoofdzakelijk in Oost-Europa ( Hongarije, Orban) , maar denk eens aan Spanje, waar Franco ook niet echt lang weg is. Ben ook heel benieuwd hoe Portugal zal reageren. Frankrijk is even wat gedempt denk ik, maar de beweging van Le Pen is volop bloeiende, ondanks Hollande’s verkiezing.

  Vreemd is dat mensen deze dynamiek vaak loskoppelen van Kapitalisme en neoliberalisme, alsof fascisme een loot is van een andere boom.

 4. @1 Dus ongeveer 1 tiende wel. Vertaal het naar hier en dan zouden dat toch 9 zetels zijn. Oh zo is de PVV ook begonnen, trouwens.

 5. @ 5,
  Er zijn linkse en rechtse dictaturen. Beiden krijgen kansen in tijden als nu. Links had in Griekenland 44% nu
  nog geen 14%.
  Als Hollande ” Socialist” er niet in slaagt om de werkloosheid in Frankrijk terug tedringen dan krijgt extreem
  rechts een kans. Dus rechtse dictatuur. Om het kapitalisme neoliberalisme daar dan de schuld van te geven
  lijkt mij wat te gemakkelijk.

 6. @5:

  Le Pen kwam uit op 18%….

  Vergeleken bij Gouden Dageraad en het Front National is de PVV een lief partijtje.

 7. De volledige uitslag:

  New Democracy 18.88% (108)
  Syriza 16.76% (52)
  Pasok 13.2% (41)
  Independent Greeks 10.6% (33)
  Communist Party 8.47% (26)
  Golden Dawn 6.97% (21)
  Democratic Left 6.1% (19)

 8. Links is niet teruggevallen naar 14%, even los van de vraag wat er nou zo ‘links’ is aan PASOK. Indien we ook Democratisch Links tot ‘links’ rekenen (slik), dan komt links op 44% van de stemmen.

  De grote winnaar is Syriza , een coalitie van communisten, trotskisten, Groenen en onafhankelijke socialisten, dat van 5,04% naar 16,7% ging. Prima resultaat, lijkt mij.

  Ik zou Le Pen trouwens eerder vergelijken met Wilders dan met de Gouden Dageraad. De laatsten zijn echt openlijke neo-nazi’s.

 9. @8 er zijn Rechtse dictaturen en Rechtse dictaturen met een links masker …

 10. Bij alle malheur die Griekenland treft, is de migrantenproblematiek nogal ondergesneeuwd geraakt in de media. Maar die is dus bepaald niet gering, zo hoor je van mensen die in Athene zijn wezen kijken. Voor opvang is dus geen geld meer, niks. Te verwachten valt dat die extreem-rechtse club nog wel zal groeien.

 11. Eerlijk gezegd verbaast het me een beetje dat hier en ook op andere linkse sites zo negatief gereageerd wordt op de Griekse verkiezingsuitslag. Een authentieke linkse (heel wat linkser dan de SP) partij is de grote winnaar van de verkiezingen, maar desondanks zie ik voornamelijk droevige gezichten vanwege de paar zetels die een ultra-nationalistisch partijtje weet te veroveren.
  Ik verheug me over die winst én vooral over het feit dat de Griekse kiezer de bezuinigingsretoriek die nu al twee jaar over hen wordt uitgestort, niet heeft gepikt.

  Hulde aan de Grieken en moge de Nederlandse kiezer in september hun voorbeeld volgen!

 12. #14, Moet ik bij Pyt aansluiten. De algemene indruk is dat de Grieken hebben de huidige politiek afgewezen. Om ermee door te gaan moesten de regerende partijen minstens 37% van de kiezers stemmen behouden en dat is hun niet gelukt.

  De Grieken zijn het niet met de bezuinigingsbeleid eens.

  Daarom zijn Links en Rechts in Griekenland enorm gegroeid.
  Als je een volk extreme bezuinigingen oplegt dan gaat hij ook naar de extremiteiten stemmen.

  Denk dit eens na voordat je de Grieken veroordeelt.

 13. @ 12,
  wat voor dictatuur heeft Noord Korea? Rechtse dictatuur met een links masker?
  Wat voor dictatuur heeft China? Rechtse dictatuur met een links masker?

 14. @16
  Twee landen waar “de ondernemers” van Nederland en elders graag hun productie naar verplaatsen omdat de arbeiders er niets in te brengen hebben. Rare “linkse dictaturen” met even rare vrinden.

 15. Las van het weekend waarom iemand op die fascistische partij had gestemd, hij was echt helemaal geen fascist ‘dûh’ maar wilde de oude politiek een lesje leren. Tja, zo kennen we ze weer, de domme stemmers.

Reacties zijn gesloten.