12000 verpleegkundigen (gaan niet door)

Dit is een gastbijdrage van Jan.

Net op het nieuws, minister Schippers zegt dat deze belofte moeilijk waar te maken is.

Wij, uit de zorg, wisten tijdens de verkiezingen al dat dit een raar verhaal was, waar haal je nou ineens 12.000 verpleegkundigen vandaan?!?!

Tijdens de verkiezingen bekt het goed, daarna zien we wel verder.

De minister vraagt zich nu af hoe dat nou komt, dat het zo lastig is om personeel in de zorg te krijgen.

Dat, beste Mw. Schippers, komt omdat wij aan 636 wetten, eisen, volmachten, registraties, certificaten, bijscholingen, trainingen, nascholingen, artsenverklaringen, inwerkperiodes, functioneringsgesprekken, cliëntenraden, ondernemingsraden, patiëntvertrouwenspersonen en personeel vertrouwenspersonen moeten voldoen alvorens we, op zijn Rotterdams gezegd, iemand een laxeerpilletje in zijn reet mogen douwen.

Vergeet hierbij niet, ieder item genoemd heeft zijn, niet geringe, prijs.

9 gedachten over “12000 verpleegkundigen (gaan niet door)”

 1. Sorry mensen, Villa’s subsidiëren van mensen die toch al afdoende verdienen is belangrijker dan goede zorg voor iedereen.

 2. Sofia, dat is misschien een beetje appels met peren vergelijken, al wat ik wil zeggen is dat een verpleegkundige al een gedegen opleiding heeft genoten, om vervolgens op de werkvloer alle vrijheid van handelen te worden ontnomen
  Er is een stortvloed aan regels, protocollen, richtlijnen, bij en nascholingen, kwaliteitsregistraties, certificeringen en als klap op de vuurpijl wacht je een tuchtraad als je een beetje pech hebt en dat alles voor een salaris, laat ik zeggen niet echt in verhouding.
  Daarom vind ik het niet gek dat personeel hier niet bepaald voor staat te trappelen.
  Al deze complexe zaken, hoe goedbedoeld ook, pompen de prijs van zorg op tot enorme proporties. Terwijl je de verantwoordelijkheid voor goede zorg gewoon bij de daarvoor opgeleide professionele zorgverlener zou moeten kunnenlaten.
  Geldbesparende en goede alternatieven die vanuit de branche worden aangedragen eindigen vaak op een ondoordringbare muur, waarschijnlijk een “old boys netwerk” o.i.d.

 3. Volgens goed ingelichte bronnen zijn er in Libië nog wel een paar Bulgaarse verpleegkundigen te vinden die een in een andere werkgever geïnteresseerd zijn.

 4. Dat lag ook wel in de te verwachten lijn. De marktwerking zal meer kans krijgen, en krijgt het ook, dankzij VVD en het CDA, die steun van de PVV heeft gekregen.
  Wilders doet huilie huilie, maar hij is net zo goed verantwoordelijk voor dit systeem, met zijn gedogen. En de gevolgen, dus geen extra handen aan het zorgbed.
  Henk en Ingrid zijn waarschijnlijk kerngezond, en hebben nergens last van, anderen intresseren hen niet.

  Als ze echter suikerziekte hebben, hebben sommigen van hen in mei (hopenlijk niet) een probleem en zullen ze voelen, hoe goed Wilders voor hen zorgt.
  Want Henk en Ingrid mogen, als het aan het kabinet Rutte ligt, en Wilders dus ook, zelf hun diabetes medicijnen gaan betalen.
  Misschien dat Henk en Ingrid het dan wat duidelijker wordt. Al is de ziekte, oh heilige Geert, zeer hardnekkig en is helaas nog niet, met medicijnen te genezen.

 5. Net weer een stukje in de telegraaf over betalen voor een dode buurman, een PVV die woedend is en een wethouder van een niet genoemde partij (PVDA overigens) die het correcte antwoord geeft.

  Wilders die mij met de zorg bemoeid is een gruwel. Die man gaat echt over de rug, die hele partij trouwens, van zieke mensen. Schreeuwen dat iets niet klopt dat kan iedereen.
  Degenen waar het over gaat hebben gelijk met hen klacht.
  Maar ook de PVV moet erkennen dat de thuiszorg en gemeenten intens veel last hebben, van de wilsbekwaamheid. En dan staat de gemeente met de rug tegen de muur.
  Al mogen de kosten nooit en te nimmer op de buren worden afgeschoven.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/9287640/__Betalen_voor_dode_buurman__.html?sn=binnenland,buitenland

  Maar alleen het een gotspe vinden, zegt alleen maar dat ze niet eens begrijpen wat er aan de hand is.
  De telegraaf benadrukt de rol van de supergoede PVV, maar vermeld bewust niet de partij van de wethouder die het antwoord precies wist.
  Schandalig.

  We hollen in de zorg achteruit, niet alleen de verpleeghuizen, maar ook de thuiszorg.

 6. Het is gewoon kiezersbedrog, om te roepen dat er 12000 VP bijkomen. M.a.w. wij krijgen dat voor elkaar en andere partijen niet.

  Je kan als VVD ook roepen “als wij het voor het zeggen krijgen gaan wij de regelgeving, de structuur van de zorg, de management lagen, de salarissen aan de top, bonussen in de farmaceutische industrie etc. etc…. eens goed onder de loep leggen” daar zit een hoop besparing, maar ja aan de andere kant die grootverdieners zijn wel de mensen die op je stemmen.

  Wilders heeft bij de coalitie besprekingen gezeten, nu doet vrouwtje Fleur ineens heel verrast door dit nieuws, als zij zoveel van de zorg weet zoals velen beweren dan hadden ze op zijn minst tijdens de coalitie besprekingen eens haarfijn door Rutte mogen laten uitleggen hoe hij deze belofte waar had willen maken. Helaas waren ze te geil om te gaan regeren………….

 7. Los van het kiezersbedrog van de VVD,want dat is het gewoon Jan,

  Is het niet zo dat die regels er niet voor niks zijn. Ik snap uw frustratie als VP. Maar die regels zijn er toch om in eerste instantie te zorgen dat de zorg gewaarborgd is. Mijn moeder is ook VP en zij vertelde dat er soms mensen werden ingehuurd die eigenlijk niet bevoegd waren het werk te doen dat ze deden. Dat kan toch niet? Zelf denk ik dat de zorg niet zo aantrekkelijk is voor sommigen of dat sommigen er toch maar niet aan beginnen omdat het zwaar is en eigenlijk onderbetaald is. Dat is al de eerste en belangrijkste barrière. De overheid zou veel meer geld vrij moeten maken voor lonen en de zorg in het algemeen. Maar ja, men houdt al jaren de hand op de knip, nu zeker met dit rechts kabinet.

 8. Er is echter wel geld om managers in de zorg exorbitante salarissen te betalen. Veel ziekenhuis directeuren verdienen meer dan de minister president terwijl dat officieel niet zou mogen.

  Er is altijd geld, maar het wordt uitgegeven aan de verkeerde zaken en mensen. Uiteraard gun ik mensen die verantwoordelijkheid nemen een goede boterham maar de verhoudingen in dit land zijn zoek. In de jaren 50 t/m 70 verdienden managers niet zo absurd veel. Toen was er geen enkel tekort aan leidinggevenden en zaken werden competent draaiende gehouden. Mogelijk zelfs beter en efficiënter dan nu.

  Het is een sprookje dat je alleen competente leidinggevenden kan krijgen als je ze exorbitant betaald. Het is ook een sprookje dat alle managers gaan emigreren als je die absurde salarissen naar beneden bijstelt. Er is geen werk voor al die managers in de rest van de Westerse Wereld. Andere Westerse landen hebben hun eigen zakkenvullers.

 9. Sjef, je hebt absoluut gelijk, die regels zijn er om de kwaliteit te waarborgen, geheel terecht, daarom zeg ik ook het is een complex geheel geworden met de beste bedoelingen.

  Wat ik in de praktijk echter zie is dat kwaliteitsregistratie, scholingen en trainingen van verzorgend / verplegend personeel een commerciële aangelegenheid is geworden en dan kan je op je vingers natellen waar uiteindelijk de rekening wordt gelegd.

  Tussendoor, ik ben geen verpleegkundige, ik ben sociaal ondernemer in de zorg en ik probeer juist mensen bij de zorg te betrekken en investeer door herintreders of instromers onder begeleiding van onze verpleegkundigen met competentie certificaten een volwaardige functie te geven en neem hierbij het volledige ondernemersrisico.

  En wat je zegt, als er nu nog steeds mensen worden ingezet die handelingen doen waarvoor zij niet bevoegd zijn dan moet je je toch gaan afvragen of al die talloze waarborgen nog wel werken ( let wel wij letten hier donders goed op want ik kan als kleine ondernemer hier absoluut geen risico mee nemen, wat mij betreft tekent de marktwerking in de zorg zich ook alleen op kwaliteitgebied af, dan zijn wij best een luis in de pels )

Reacties zijn gesloten.