De manier waarop smartphones sinds tien jaar worden geproduceerd en weggegooid, heeft zware gevolgen voor onze planeet, stelt Greenpeace vast. Uit eigen onderzoek blijkt dat om smartphones te produceren sinds 2007 bijna evenveel elektriciteit werd verbruikt als India in een heel jaar. Smartphones dragen ook bij aan de berg van 50 miljoen ton elektronisch afval die in 2017 verwacht wordt.
“De terugroepactie met de Samsung Galaxy Note 7 is typisch voor een verspillend en niet-duurzaam systeem. Overhaaste ontwerp- en productieprocessen kunnen leiden tot verspillende fouten en hebben natuurlijk ook gevolgen voor onze planeet”, zo stelt Jude Lee van Greenpeace Oost-Azië.
In november 2016 moest gsm-fabrikant Samsung meer dan 4 miljoen eigen verkochte smartphones terugroepen wegens een constructiefout die aanleiding gaf tot ontploffen van de batterij. Daardoor kwam plots een enorm aantal van deze toestellen op afvalbergen terecht.
Greenpeace eiste toen dat het bedrijf eerst alle schadelijke stoffen uit zijn toestellen zou verwijderen alvorens ze weg te werpen. Dit voorval maakte tevens duidelijk hoeveel grondstoffen gebruikt worden voor de productie van smartphones, hoeveel afvalstoffen ze bevatten en hoe snel ze in ongebruik raken.
Greenpeace USA voerde een uitgebreid onderzoek over deze problematiek samen met de organisatie iFixit en publiceerde het resultaat in zijn rapport From Smart to Senseless: The Global Impact of Ten Years of Smartphones: “Samsung heeft nog altijd geen duidelijk plan bekendgemaakt voor de 4,3 miljoen telefoons die het bedrijf heeft teruggeroepen. Als Samsung echt wil voorkomen dat dit ooit nog gebeurt, moet het een leidende rol opnemen in de IT-sector en stappen zetten om te komen tot een systeem waarin telefoons gemakkelijker kunnen worden gerepareerd, hergebruikt en gerecycleerd.”
(Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: dewereldmorgen.be