Zwarte activiste verzelfmoord in de gevangenis

Op 13 juli jl werd de zwarte activiste Sandra Bland dood aangetroffen in haar gevangeniscel in Texas. Bland was drie dagen eerder gearresteerd wegens een lichte verkeersovertreding waarop zelfs geen boete staat. Een video van de arrestatie is inmiddels door de politie vrijgegeven. Op Youtube zijn verschillende ingekorte versies van deze video te vinden, een ongeredigeerde versie vind je hier.  Op de video is te zien hoe de agent telefonisch juridisch advies inwint en daarbij de ene leugen na de andere debiteert. Zo verklaart hij o.a. dat Bland hem aangevallen heeft, iets waar in de verste verte geen sprake van is. De agent die verantwoordelijk was voor haar arrestatie is hangende het onderzoek geschorst.

220px-Black_Lives_Matter_protestBland was een vooraanstaande woordvoerdster van de beweging “Black Lives Matter”, die ageert tegen het politiegeweld waarmee de zwarte gemeenschap in de VS dagelijks geconfronteerd wordt. De beweging is opgericht in juli 2013, nadat George Zimmerman werd vrijgesproken van moord op een ongewapende zwarte tiener.

Familie en vrienden van Bland zijn ervan overtuigd dat ze geen zelfmoord heeft gepleegd. Sandra was net akkoord gegaan met het betalen van een borgsom en haar zuster stond op het punt naar Texas af te reizen om die borgsom te betalen.  Ook is het volstrekt onduidelijk hoe de plastic zak waarmee Bland zichzelf door verstikking om het leven zou hebben gebracht in haar cel terecht is gekomen. Zelfs schoenveters moeten afgegeven worden, juist om zelfmoord van gevangenen te voorkomen. Hoe een grote plastic zak aan de aandacht van het personeel kon ontsnappen is een raadsel.

Meer informatie over de verzelfmoording van Sandra Bland vind je op Twitter onder de hashtags #JusticeforSandy  en #IfIDieInPoliceCustody.

Bron: taz.de