Zware verkiezingsnederlaag voor het ANC

Jacob_Zuma,_2009_World_Economic_Forum_on_Africa-10
Jacob Zuma

Het ANC heeft een zware nederlaag geleden bij lokale verkiezingen in Zuid-Afrika. Naast Port Elizabeth raakt de partij mogelijk ook Pretoria en Johannesburg kwijt. Het ANC heeft sinds het afschaffen van de Apartheid Zuid-Afrika electoraal gedomineerd, maar daar lijkt nu een einde aan te komen, al blijft het landelijk gezien wel de grootste partij.

Grote winnaar lijkt de liberale Democratische Alliantie (DA) te zijn. Ook de linksradikale EFF (Economic Freedom Fighters) heeft flink gewonnen. De EFF beschuldigt het ANC van “neoliberale uitverkoop”. De EFF wil de mijnindustrie nationaliseren, een einde maken aan het uitbesteden van overheidstaken via openbare aanbestedingen,  en onderwijs en gezondheidszorg gratis ter beschikking stellen aan alle Zuid-Afrikanen.

Het ANC betaalt de prijs voor het onvermogen de werkloosheid – inmiddels ruim 25% – en de enorme inkomensverschillen in het land effectief te bestrijden. Bovendien wordt de partij geplaagd door corruptieschandalen. Zo besteedde president Jacob Zuma een half miljoen belastinggeld aan het opknappen van zijn eigen woning. Een maand geleden bepaalde de rechtbank dat Zuma dat geld terug diende te betalen.

Bron: de Guardian