Dat zong Wim Kan al in 1973, en bijna veertig jaar later is het weer waar. Heel vreemd is dat niet, want ik kan mij geen regeringsperiode uit de dertig jaar grote tijdspanne gedurende welke ik stemgerechtigd ben geweest herinneren dat er níet bezuinigd ‘moest’ worden. Als je boeken als ‘Niemands Land’ van Marcel van Dam erop naslaat, moet je concluderen dat die hoognodige bezuinigingen voor een belangrijk deel met het geleidelijk aan terugdringen van de verzorgingsstaat en opvang van de minima te maken hadden.
Ook ik word wegbezuinigd in het komende jaar. Nee, niet hier bij Krapuul, maar bij een zorgorganisatie waar ik één dag per week werk. Het is maar een bijverdienste naast mijn andere activiteiten, dus geen reden tot paniek. Maar erg jammer toch; gezellige organisatie, aardig baantje om te vervullen zo één dag per week, twee had ik ook leuk gevonden. Maar het worden er dus nul.
Het betreft een zorgorganisatie die bij moet dragen aan de 600 miljoen die er bezuinigd moeten worden, en zo hoorde ik gisteren dat het bedrijfsrestaurant er op vrijdagen dicht gaat, en ook dat de pepermuntjes die bij de uitgang daarvan lagen afgeschaft waren. Op het moment dat men op dingen als pepermuntjes gaan bezuinigen weet je dat het erg moeilijk is geweest om bezuinigingen te vinden die niet teveel schade aan het functioneren van de organisatie zouden berokkenen.
In hoeverre zijn bezuinigingen mogelijk? In vorige banen, vooral in die van cursusleider, kwam ik bij veel bedrijven en organisaties op bezoek, en de verschillen in luxe waren erg groot.
Als het (grote en centrale) overheidsinstellingen betrof waren vaak vooral de faciliteiten voor opleidingen zeer ruim, en de cursisten vaak des te kritischer/verwender. Vaak trof ik dan prachtig geoutilleerde cursuslokalen met de beste beamers (ik gaf veel cursussen in de jaren negentig, toen die dingen nog onaangenaam duur waren) en laatste technologische snufjes aan. Ook werd er vaak werkelijk iedereen op cursus gestuurd, of ze het nu nodig hadden of niet. Bij echt grote bedrijven gebeurde dit trouwens ook wel, maar doorgaans was men wat dat betreft daar toch oplettender.
Zijn dit nog weliswaar dure faciliteiten die in elk geval voor nuttige zaken dienen, ik heb ook wel eens advocatenkantoren met volwaardige, op hoog niveau presterende restaurants als bedrijfskantine, en met zwaar lederen fauteuilles als bureaustoel aangetroffen, of een gemeentehuis waar de etage van de burgemeester extra dik hoogpolig tapijt had.
Van de andere kant heb ik ook cursus staan geven op het einde van een gang, of in een bloedheet noodgebouw met krijtbord, bevond mijn eigen kantoor zich op een zolderverdieping en had men vooral bij sommige semi-overheidsinstellingen weer zeer oude software (wat ik eigenlijk niet zo erg vond, want vaak diende die nieuwlichterij toch nergens toe). Ook herinner ik mij het bedrijf dat wél van zijn werknemers vroeg om van drie uur ’s middags tot half tien ’s avonds cursus te volgen maar dan, ondanks het uitgebreide bedrijfsrestaurant, slechts broodjes kaas, ham en krentenbollen als avondmaaltijd voor hen over had.
Een gemene deler was dat ik altijd overal eerst op jacht moest naar whiteboardstiften die het ook daadwerkelijk deden.
Een bekende van mij werkt als verpleegkundige in diverse verpleegtehuizen, en daar is wat personeel betreft al zoveel wegbezuinigd als maar kan. Koffie mag men er zelf betalen, bedrijfskleding is al jaren geleden afgeschaft en er is een structureel tekort aan personeel, waardoor het overgebleven personeel steeds harder wegholt vanwege de onhoudbare werkdruk.
Misschien is mijn eigen wegbezuinigde baan wel een goede bezuiniging, dat zou zomaar kunnen. Het zal zonder mij en een andere collega wel een veel zorgvuldigere planning vereisen om te grote vertragingen in diverse processen te voorkomen. Het staat altijd maar te bezien of dergelijke op papier bedachte verbeteringen ook uitvoerbaar zijn.
Wat we in elk geval niet willen zijn toestanden zoals in de Verenigde Staten, waar een andere bekende van mij in een arme streek op diverse scholen werkt en bijvoorbeeld een voormalige doucheruimte als werkplek toegewezen krijgt – als ze überhaupt een ruimte toegewezen krijgt, en haar kantoorwerk niet zittend op een trap of in de auto moet doen – en die bepaalde essentiële asseccoires voor haar te geven therapie gewoon zelf mag bekostigen, terwijl ze toch echt in dienstverband is, en geen zelfstandige.
Nog eens dertig jaar bezuinigen en we zijn hier ook zo ver, of misschien arriveren we al eerder op dat punt.
We zijn veel eerder op dat punt als 30 jaar, als we de neo liberale weg vervolgen.
Ik kijk misschien door een te donkere bril.
Maar ik zie , hoe mensen nu al proberen te overleven.
Ik hoop dat het hele financiele stelsel plus Euro zo snel mogelijk instorten.
Ik krijg het dan slecht, maar dan kunnen mijn kinderen misschien weer een fantsoenlijk leven opbouwen.
Want zij hebben de toekomst, en hoeven dan niet de puinhopen die mijn generatie achterlaat op te ruimen.
Ik heb mij allang verzoent met de gedachte, dat voor mij geen pensioen meer is.
Maar dat geeft niet, zolang mijn kinderen het maar goed krijgen.
Ik wens iedereen een voorspoedig en crisis bestendig 2012 toe.
Mooi artikel, de verschillen zijn inderdaad enorm. Met name bij de overheid kan er ad infinitum met geld gesmeten worden, als het op is of er is een tekort komt er vanzelf weer nieuw geld. Bezuinigen in een zorginstelling is verdomde moeilijk, het is niet te begrijpen waarom iedere directeur van een instelling / ziekenhuis meteen maar op de balkenende norm of daarboven moet zitten. De mensen in de verpleging zijn het werk meestal niet alleen voor het geld gaan doen, je moet er ook een roeping voor hebben anders is er makkelijk beter betalend te vinden (waar je dan wel weer minder voldoening van krijgt), zouden er dan voor de top ook niet mensen te vinden zijn die het management tegen een normale vergoeding kunnen doen? Of zou het er ingeslopen zijn om meteen maar balkenende norm aan te bieden?
Ook iets om je boos over te maken zijn de mega (danwel giga) salarissen bij de goede doelen, de top verdient zich scheel terwijl vrijwilligers met een collectebus over straat gaan. Als je je bedenkt hoeveel collectebussen er rechtstreeks in die zak van sinterklaas gegooid worden dan wordt de weerzin om nog iets te geven alleen maar groter.
Er zijn zoveel mooie idealen en wat populistische dingen roepen danwel doen die een massa stemmen trekken blijft politiek gezien een zeer aantrekkelijk alternatief. Als echter eerlijk alle keuzes op tafel gelegd zouden worden is het dan eerlijk om wel geld uit te trekken voor een JSF, een generaal pardon, meer dan riante wachtgeld regelingen, miljardenleningen aan zuid europa die nooit meer terugkomen etc. etc. terwijl de basis in Nederland (zorg, onderwijs etc.) vergeten worden? Er zijn in de BV Nederland nog zoveel dingen waar op bezuinigd kan worden, moet men wel bereid zijn wat heilige huisjes in de ban te doen en dat is en blijft verdomde moeilijk.
@#: Robert:
Volgens mij heb jij hier eerder ook al heel sluw je viezigheid neergedonderd, onder een andere naam.
@4 : Neen, en zou ook niet weten waarom ik met 2 of meer namen actief zou moeten zijn,