Women’s March massaal teken van hoop in bange dagen

Miljoenen vrouwen kwamen wereldwijd op straat, één dag na Trumps eedaflegging. Het waren er veel meer dan de organisatoren hadden verwacht en ook veel diverser dan de critici voorspelden. De opkomst overtrof zelfs de recordcijfers van de Vietnam-protesten in de jaren 1960. Een overzicht en een eerste analyse.

De lijst van steden waar Women’s Marches werden georganiseerd op 21 januari 2017 voor vrouwenrechten en zoveel meer is te lang om volledig op te noemen. Ondanks guur winterweer, amper voorbereiding of aankondiging gingen wereldwijd miljoenen vrouwen op stap om hun onmin te laten blijken met de verkiezing van een reactionaire man tot president van de VS.

Naar schatting 750.000 betogers kwamen naar de hoofdstad Washington DC. Er waren echter ook 408 marsen in andere kleine en grote steden in de VS, 20 in Mexico en 29 in Canada. In ongeveer 120 steden over heel de wereld werden eveneens protestmarsen georganiseerd.

Dat ging van de samenkomst van 30 vrouwelijke wetenschappers uit meerdere basissen op de Zuidpool tot 100.000 in de Britse hoofdstad Londen. In Brussel bracht een oproep na amper enkele uren 2000 betogers samen op het Muntplein (op 20 januari, de avond zelf van de inauguratie). Verder waren er ook grote betogingen in Parijs, Berlijn, Amsterdam, Delhi, Bangkok, Kaapstad…

In de VS zelf gingen betogingen door in gekende steden als Atlanta, Seattle, San Francisco, Los Angeles, Denver maar ook in kleinere, minder bekende steden als Oklahoma City in de staat Oklahoma, Saint-Paul (Minnesota), Anchorage (Alaska), Albuquerque (New Mexico), Austin (Texas), Lansing (Michigan), Boise (Idaho) en op vele andere plaatsen, totaal 408.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be