“Wij moeten opstaan, net als Bernie!”

“Ook in België hebben we nood aan een brede volksbeweging. De politiek is hier op vele vlakken voorzieningen en bescherming aan het afbouwen, en ook vele jongeren worden dat beu. Waarom moet er op alles en nog wat worden bespaard? Waarom moet de zorg worden geprivatiseerd? Politici als Jeremy Corbyn (UK) en Bernie Sanders (VS) reiken pistes aan om een andere politiek te voeren. De mensen zullen het niet blijven pikken dat er zoveel geld en cadeaus vloeien naar de one percent.”

Woorden van een wijze en welbespraakte senior op een subtropische meeting van ACV en Masereelfonds in Mortsel (21 juni), waarbij het grote succes van Bernie Sanders een centrale rol speelde. De deelnemers bekeken samen de VPRO Tegenlicht-documentaire ‘Still Berning’ in het cultuurcentrum Kaleidoscoop. Nadien analyseerden ze de redenen voor het succes van Bernie en zochten ze parallellen met België en Europa.

De zeventiger Bernie Sanders werd wereldwijd bekend toen hij in de VS een gooi deed naar de nominatie als presidentskandidaat van de Democratische Partij. Sanders was al lang bekend om zijn socialistische visie op de maatschappij – niet altijd vanzelfsprekend in de VS. Bij de voorverkiezingen van de Democraten scoorde hij 43% van de stemmen. Ook veel jonge Amerikanen liepen warm voor Bernie. Op de Democratische Conventie in Philadelphia moest Sanders het afleggen tegen Hillary Clinton. Het vervolg kennen we: uiteindelijk werd Donald Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be