West-Afrika stopt invoer vuile EU-diesel van Vitol, BP en Trafigura

De vijf West-Afrikaanse landen Nigeria, Benin, Togo, Ghana en Ivoorkust verbieden de import van ‘vuile’ diesel uit de EU, met extreem hoge zwavelgehaltes, waarvan de productie voor gebruik in de EU zelf verboden is. Dat meldt het VN-Milieuprogramma (UNEP). Deze landen voeren striktere standaarden in om luchtvervuiling tegen te gaan.

In september 2016 bracht de ngo Public Eye aan het licht dat grote Europese bedrijven zoals Trafigura, Vitol en BP nog steeds zwaar vervuilde diesel blijven produceren voor verkoop aan West-Afrikaanse landen. Deze bedrijven produceren deze vuile diesel voor Afrika terwijl het gebruik van deze diesel in de Eu zelf verboden is. (zie EU bedrijven produceren in EU verboden vuile diesel voor Afrika).

Die brandstof blijkt soms tweehonderd keer meer zwavel te bevatten dan volgens de EU-normen is toegestaan. Diesel van meerdere producenten wordt volgens Public Eye vermengd in de eigen bedrijfsfaciliteiten in de regio Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen, waar een aantal van deze bedrijven eigen installaties hebben. De betrokken oliebedrijven beweren in een reactie op het rapport dat niet zij, maar de importerende landen de normen bepalen waaraan de aan hen geleverde diesel moet voldoen.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be