Met nog minder dan een week te gaan is het nog steeds niet te zeggen wie aan de winnende hand is in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Volgens de peilingen is het een dubbeltje op z’n kant. Vrijwel iedere dag komt er wel een peiling uit die verwarring zaait. En alsof dat al niet genoeg was, kwam ineens die orkaan voorbij; Sandy.
De laatste dagen wordt er volop gespeculeerd voor wie de orkaan politiek voordeel zal opleveren. Enerzijds natuurlijk Obama, terwijl de campagnes stil liggen, komt Obama gewoon op tv, want hij is nou eenmaal de president die tijdens een crisis moet optreden. Obama ziet er presidentieel uit, toont leiderschap en kan een boodschap van hoop brengen. Romney kan niet anders dan stil zitten en z’n mond houden omdat bij iedere politieke actie van hem, hij beschuldigd zal worden van het uitbuiten van leed. Ook komen recente uitspraken van Romney in een ander daglicht te staan. In de VS is er voor natuurrampen een bureau wat optreedt, staten helpt de boel zo snel mogelijk weer aan kant te krijgen en waar nodig financieel bijstaat, het Federal Emergency Management Agency, of kortweg FEMA. Uiteraard erg populair bij staten die vaak te maken hebben met natuurrampen zoals Florida en Virginia. En laat Romney hebben voorgesteld om FEMA af te schaffen.
Dus alleen maar hossanna voor Obama? Neen, verre van, iedere fout cq. blunder van Obama zal hem onoverkomelijke schade berokkenen. Ook al is het alleen een fout die in de publieke opinie bestaat en met zo’n grote ramp kan er heel veel mis gaan. Maar er is meer. Zo heb je “early voting”, hoewel de verkiezingen pas volgende week officieel gehouden worden is het stemmen in veel staten al in volle gang. Al meer dan 10 miljoen stemmen zijn er uitgebracht en bij de vroeg stemmers leidt Obama duidelijk. Bijvoorbeeld in Ohio is 64% van de al uitgebrachte stemmen voor Obama. Als het zo goed gaat wil je niet dat het onderbroken wordt door een Orkaan.
Al met al durf ik vanaf deze plaats wel te voorspellen dat Obama herkozen wordt om een aantal redenen.
1. Momentum
Peilingen zeggen, zeker als het zo close is, weinig, ze kunnen je echter wel een idee geven over welke kant de bal op rolt. Rolde de bal de afgelopen weken duidelijk richting Romney, zo rolt de bal langzaam maar zeker weer terug naar Obama.
2. Zwakke campagne Romney
Op het eerste debat na, bestond de Romneycampagne vooral uit blunders, leugens en strategische missers. Misschien is het stil leggen van de campagnes wel een zegen voor Romney omdat hij en zijn team het best gediend zijn als ze zwijgen. In de laatste week voor de het stilleggen van de campagnes was er het incident met Richard Mourdock, de man die beweert dat zelfs zwangerschap door verkrachting Gods wil is. Toch vervelend dat er momenteel dit spotje door de ether zweeft. Ook was er campagnedirecteur John Sununu die “American Hero” en Republikein Colin Powell nogal apart bejegende na diens aanbeveling voor Obama. Iets wat hem zelfs binnen z’n eigen partij op heftige kritiek kwam te staan. En er was het Jeepincident: op een campagnebijeenkomst in Ohio beweerde Mitt Romney dat dankzij Obama Jeep haar fabricage naar China gaat verplaatsen. Het kwam hem op een reprimande van Chrysler te staan, die in een verklaring aangaf geen enkele intentie te hebben om banen uit de VS naar China te sturen. Echter zelfs na de verklaring van Chrysler bracht de Romney campagne alsnog dit tv spotje uit. En mensen, dit is echt allemaal in de laatste week gebeurd. Om nog maar te zwijgen over de Romney/Trump connectie, waarbij de laatste afgelopen week de president probeerde af te persen. Het kan niet anders of Romney moet hier een politieke prijs voor betalen.
3. Romney staat al een jaar achter
Momentum, geen momentum, hoog of laag, Romney heeft nog nooit electoraal vóór gestaan in de peilingen. Zelfs toen hij na het eerste debat de wind sterk in de rug had, bleef de achterstand in kiesmannen aanzienlijk. En dat is geen momentopname, dat zijn peilingen die al een jaar een consistent beeld geven. Romney loopt achter in Ohio, Minnesota, Wisconsin, Pennsylvania en Iowa. En wat hij ook doet, hij kan het gat maar niet dichten. Zonder een aantal van deze staten is het onmogelijk voor Romney om te winnen.
Door deze feiten ben ik ervan overtuigd dat, als er geen late verrassingen zijn, Obama zich op kan maken voor z’n tweede termijn. Want terwijl Romney zich koest moet houden, zien we de president de rampgebieden bezoeken en de leider van het land uithangen.
Obama gaat winnen, tenzij Sandy roet in het eten gooit! Nog minder dan een week en dan weten we het.
“Too close to call…” heet dat geloof ik.
Zelf vrees ik dat Romney het wel zal worden en hoop ik vurig, dat mijn vrees ongegrond zal blijken te zijn geweest!
😉
Sandy lijkt Obama te helpen. ‘Hand van God?’ zoals Maradona ooit zei. Hoe het ook zij, het afschaffen van het Federal Emergency Management Agency (FEMA) zal Romney bij veel slachtoffers niet populairder maken.
@1 Hoe meer ik om mij heen begin te kijken hoe meer ik overtuigd raak van de overwinning van Obama. De cijfers worden weer ouderwets gewantrouwd door de Republikeinen en dan weet je het wel. Ze zijn aan het verliezen. Ik denk zelfs dat Obama Florida gaat pakken. Als de banencijfers morgen gunstig uitpakken voor Obama moet het heel raar lopen.
#3:
Oei..
http://nos.nl/dossier/317430-amerika-kiest-2012/tab/527/peilingen/
@4 Ja maar voor een snel overzicht van de verhouding staat versus aantal kiesmannen zijn “cartograms”, zoals deze van de Huffington Post helaas zinvoller:
http://elections.huffingtonpost.com/2012/romney-vs-obama-electoral-map#cartogram