‘We light up football…’

‘We light up football’, zo verkondigt Gazprom via de Nederland 3 hedenavond 21 oktober 2014, als reclame in de pauze van een of andere voetbalwedstrijd – ik weet echt niet welke. Ja, dat is ongelofelijk dom. So be it. Live and let live.

Terzake. Gazprom – jazeker,  een Russisch bedrijf, heel goed! En het is ook … ja, ja zeg het maar: het allergrootste Russische bedrijf… en wie is daar ook al weer vicevoorzitter van de ‘bestuursraad’… ja, ja toe maar, je zit op het goede spoor: Aleksandr Ivanovitsj Medvedev! Is dat…? Nee, dat is niet de premier of president. Ze heten niet allemaal Medvedev daar, dombo’s! Die andere is Dmitri M., geen familie. So far, so good. Maar wel toevallig, hè?

‘No racism’
Meteen erna komt op ons eigen Nederland 3 (u weet wel wat ik bedoel) een spotje van de UEFA getiteld: ‘No racism’. Een aantal voetballers waarschijnlijk, blank en bruin, zeggen elkaar die frase braaf na, misschien wel gemeend. Ik ken hen niet, en dat ligt echt aan mij. En dat blijft ook zo, wees gerust. Die komen en die gaan, tenslotte. Geen bijhouden aan.

NL publieke bestel
poetin-vladOm het even samen te vatten: de Nederlandse publieke tv wordt dus gesponsord door een van de meest verdachte en verwerpelijke bedrijven ter wereld, dat als grootste van Rusland onder directe controle van de halve duivel Vladimir P. staat, en dat tv-kanaal beveelt ons 30 seconden later aan om ons niet te bezondigen aan racisme, hoewel de Russen dat nèt tot hun nationale hobby hebben verheven? Alles wat daar beweegt met zwart haar, een donkere huid, Aziatische en/of negroïde trekken, kan het in Moskou en wijde omgeving schudden. Of wordt geschud. Idem voor blanke West-Europeanen, als zij toevallig homo zijn. Homo! Je zou het bijna worden om Vlad te irriteren. Maar rustig aan.

Arrestatie

Ik ben dus verward. Gazprom steunt ons democratische, vrijheidslievende, mensenrechten-erende publieke bestel, waar niets dan in Russische ogen gruwelijke en onware kritiek op hen wordt geleverd? Uit welk land vandaag nog het bericht kwam dat een moeder, een mensenrechtenactiviste, die bekendheid wil geven aan de hoeveelheid Russische soldaten die intussen in de Oekraïne omgekomen zijn, maar in welk land de Russen officieel helemaal geen soldaten zeggen te  hebben, ja die dus,  datzelfde Gazprom, dat ons gas gaat afknijpen in directe opdracht van Vlad the Red Impaler himself – en ook nog het gas van de Oekraïne – dat Gazprom steunt ons? Mis ik iets, of…?

Oekraïne
En o ja, STER: zou het mogelijk zijn om reclame van dat bedrijf tot nader order niet uit te zenden? Ik herhaal: NIET?  ‘We light up football…’ Ja ja. Maar helaas niet in de Oekraïne. Houden ze daar dan niet van voetbal? Of mis ik alweer iets? Vast wel…