“We gaan toch niet besluiten dat er in het ‘hopeloze’ Midden-Oosten geen plek is voor een nieuw politiek model?”

Janet Biehl, de Koerdische solidariteitsactiviste en vertaalster van verschillende boeken over de Koerdische kwestie naar het Engels, komt uit Vermont, de kleine ‘Green Mountain State’ in het noorden van de Verenigde Staten. Ze was medewerkster en metgezel van Murray Bookchin in de laatste 19 jaar van diens leven. De in 2006 overleden Bookchin was een pionier van de sociaal-ecologische beweging. Biehl publiceerde in 2015 met ‘Ecology or Catastrophe: The Life of Murray Bookchin’, een biografie over zijn leven en werk.

Wat is jouw link met de Koerden?

Janet Biehl: “Aan het eind van Murray’s leven werden zijn ideeën bestudeerd en opgepikt door de Koerdische beweging. In 2011 werd ik uitgenodigd om te spreken op het Sociaal Forum van Mesopotamië, een conferentie in Diyarbakir (of Amed in het Koerdisch, nvdr.) in het zuidoosten van Turkije. Ik vertaalde daarnaast een aantal Duitstalige boeken over de Koerdische kwestie naar het Engels. In Duitsland is er een grote solidariteitsbeweging met de Koerden. Er wordt daar heel wat geschreven en gepubliceerd rond het onderwerp.”

Kan je even wat inzicht bieden in het gedachtegoed van Murray Bookchin?

“Hij vatte zijn ideeën zelf samen als ‘sociale ecologie’, een links-libertaire ideologie. In zijn jonge jaren militeerde hij in de communistische beweging. Dat was in de jaren 1930. Toen bleek dat marxistische en stalinistische bewegingen in de wereld faalden, weigerde hij naar rechts op te schuiven zoals veel van zijn kameraden deden. Hij probeerde om het revolutionair project te herdenken en vond dat dit gedecentraliseerd, antistaat en antiautoritair moest verlopen.”

“Hij ontwikkelde ideeën over autonoom burgerbestuur in confederaties, wat hij libertair municipalisme noemde. Het was volgens hem essentieel om de staat en de regerende elite de macht te ontnemen en en die vervolgens in handen te leggen van de bevolking. Hij was heel erg gewonnen voor een ‘face-to-face’ democratie. Hij was ook een vroege ecologische denker en waarschuwde al in de jaren 1960 voor de opwarming van de aarde.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be